Με το Ασφαλιστικό να μπαίνει για ένα 48ωρο σε δεύτερη μοίρα ένεκα των υποχρεώσεων για τη διμερή στο Ισραήλ και την τριμερή στην Κύπρο, για την γεωπολιτική, οικονομική και ενεργειακή ενδυνάμωση της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή δρομολογούν την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Στην κυβέρνηση βλέπουν σημαντικά κέρδη από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, καθώς όπως τονίζουν αποκαλύφθηκε η ταύτιση της νέας ηγεσίας με το πιο σκληρό μπλοκ των δανειστών, η ένδεια αντιπροτάσεων για το Ασφαλιστικό, ενώ υπογραμμίζουν εμφατικά πως “αποκρυσταλλώθηκαν οι θέσεις της ΝΔ για περικοπές στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές μέχρι και 70% με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στους αγρότες με τον συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις”.
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς της κυβέρνησης συναντάται με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία και η εκπαίδευση, θα κορυφωθούν οι εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή 10 σχετικών κειμένων.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ και την Κύπρο (όπου θα μεταβούν απόψε το βράδυ για να ακολουθήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ την Πέμπτη), εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας, για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επισήμαιναν πηγές της κυβέρνησης.
Επιστροφή στην πραγματικότητα του Ασφαλιστικού
Άμα τη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης, στο κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνονται στην οριστικοποίηση των βελτιωτικών κινήσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι σφικτά και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά πως αν η αξιολόγηση καθυστερήσει το κλίμα που θα συναντήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα βρεθεί σε περίπου 20 ημέρες (17-18 Φεβρουαρίου) θα θυμίσει τις συνεδριάσεις του περασμένου καλοκαιριού με τους ακραίους κύκλους της Ευρώπης να ζητούν όλο και περισσότερα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι μετά και την κατάθεση των βελτιωμένων διατάξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει μέχρι τέλους σε “εποικοδομητικό διάλογο” για να βρεθεί μία χρυσή τομή.
Εξάλλου, πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των θεσμών προσγειώνονται στην Αθήνα στις αρχές της νέας εβδομάδας και εκτός των άλλων θα αποσαφηνιστεί και το τοπίο για την κατατεθείσα πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στο κυβερνητικό εκφράζεται αισιοδοξία ότι το τελικό Ασφαλιστικό δεν θα απέχει πολύ από την πρόταση Κατρούγκαλου, η οποία παρά τις όποιες γκρίνιες δεν εγκυμονεί κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος
Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σφίγγουν τα λουριά σε υπουργούς
Παράλληλα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ανοίγουν τα “τεφτέρια” τους για την αξιολόγηση των υπουργών, με στόχο να επιταχυνθεί άμεσα το κυβερνητικό έργο και η προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων εκτός του πλαισίου του μνημονίου, προκειμένου να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός της κυβέρνησης από τις διεκπεραιωτικές κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας.
Έτσι, με τα… πρακτικά να κρατούνται από τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στόχος είναι η άμεση ολοκλήρωση και κατάθεση των νομοσχεδίων για την αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα συνδράμει και στην αύξηση των κρατικών εσόδων λόγω της χρονικής συγκυρίας με τα “λαβράκια” από τη λίστα Μπόργιανς, μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, η Γενική Γραμματεία Εσόδων και τα καπνκά προϊόντα.
Μάλιστα, πληροφορίες από το Μαξίμου δεν αποκλείουν τα εν λόγω νομοθετήματα να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή του Πολυνομοσχεδίου.