Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Κύπρος, μέσα από τη συνεργασία τους αποτελούν τον άξονα του καλού, στον οποίο μπορούν να προστεθούν η Βουλγαρία και ενδεχομένως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, εναντίον του άξονος του κακού στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός, συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ Πάνος Καμμένος και Μοσέ Γιαλόν (Moshe Ya’alon).
Οι δύο υπουργοί με τη συνάντησή τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να αλλάξει στάση για να μπει στον “άξονα του καλού”. Όπως συνομολόγησαν χαρακτηριστικά, “είναι στη διακριτική ευχέρεια της Άγκυρας”, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το καθεστώς Ερντογάν και η καλλιέργεια και υπόθαλψη του τζιχαντισμού τοποθετούν την Τουρκία σε εχθρικό στρατόπεδο.
Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι ο δυτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη περίοδο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή την οποία προκαλούν οι εσωτερικές καταστάσεις όπως η κόντρα Σιιτών-Σουνιτών σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι εχθροί υπάρχουν συγκεκριμένες εχθρικές καταστάσεις, παρατήρησε. Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο γα τρομοκρατικές επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος από «περίπλοκο δίκτυο τρομοκρατών» με «θανατηφόρα μαζικά όπλα».
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος, αφού επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται συνεργασία της διεθνούς κοινότητας και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, σχολίασε ότι είχαμε προειδοποιήσει από καιρό και είχαμε παρεξηγηθεί όταν λέγαμε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί το μέσο προώθησης της τρομοκρατίας μέσω των αθώων προσφύγων. Η λύση για το μεταναστευτικό είναι η επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους και η δημιουργία συνθηκών για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο τους, προσέθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η συνεργασία Ισραήλ Κύπρου και Ελλάδας μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που γίνεται μέσω της παράνομης διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.
Όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Γιαλόν είπε ότι με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης χειροτέρεψαν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και προσέθεσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης αν θέλει να συμμετάσχει στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Γιαλόν ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δραστηριότητα για την οποία υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε, και να σταματήσει να επιτρέπει τη μετανάστευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Περαιτέρω ανέφερε ότι η Τουρκία φυλάει τη Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να αναγνωρίσει την Κύπρο, να αλλάξει στάση στο θέμα της τρομοκρατίας και να εκμεταλλευθεί τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το προσφυγικό και η Μεσόγειος να μετατραπεί σε μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.
Ελπίζω ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, που οδηγεί την Τουρκία προς το φονταμενταλισμό, να στρέψει το καράβι προς τις αξίες του άξονα του καλού προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών υπόγραψαν κοινή διακήρυξη για την προώθηση μιας στρατηγικής και αμοιβαίως επωφελούς αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που περιλαμβάνει τους τομείς της εκπαίδευσης, της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και της εντατικοποίησης των υπουργικών συναντήσεων -2 στη Ελλάδα 1 στο Ισραήλ.
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού και μελών του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, o κ. Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαλόν εξέφρασε τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας και της ενέργειας.
Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός του Ισραήλ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τον κ. Γιαλόν συνόδευαν η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben -Abba και ο διευθυντής Πολιτικής και Πολιτικο-Στρατιωτικών θεμάτων του υπουργείου υποστράτηγος ε.α. Amos Gilad.