Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Η ΕΕ θα εγκλωβίσει τους μετανάστες στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Βερολίνο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ντόναλντ Τουσκ, Πρόσφυγες, Σκόπια, Σλοβενία,

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσει η εισροή αιτούντων άσυλο μπλοκάροντας το πέρασμα των μεταναστών από την Ελλάδα στα Σκόπια αναφέρουν οι Financial Times.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες θα «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα.

Το σχέδιο να κρατήσουν 600-800 χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Όπως αναφέρουν οι FT η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την πρόταση για την ενίσχυση των Σκοπίων, μιας χώρας εκτός της ΕΕ.

Σε αυτή την περίπτωση θα απομονωθεί η Ελλάδα ένα κράτος μέλος που είναι οικονομικά εύθραυστο και ήδη…. οι μετανάστες βρίσκονται στα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας.

Η κίνηση για την αποκοπή της μεταναστευτικής ροής έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι φόβοι αυξάνονται καθώς το αρχικό σχέδιο… η Τουρκία να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω του προγράμματος των 3 δισ. ευρώ έχει αποτύχει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός που φοβόταν μια τέτοια κίνηση, είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου του 2016 από πρέσβεις της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του της ΕΕ ζητώντας «άμεση βοήθεια» προς τα Σκόπια για να αποτρέψουν «ορισμένους παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα να διασχίσουν τα σύνορα της FYROM.

Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια προς τις αρχές της FYROM ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Η Επιτροπή απέστειλε μια ομάδα υπαλλήλων στην FYROM πρόσφατα για να αξιολογήσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό της FYROM ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει παράσχει στην FYROM χρηματοδοτική συνδρομή κατά το παρελθόν, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο.

Σε ανάλυση της η Eurasia Group, αναφέρει ότι η πίεση στην Ελλάδα για να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός των συνόρων της, είναι ασφυκτική.

Αν αυτό επιτευχθεί είναι πιθανό η Ευρώπη να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την συνθήκη Σένγκεν».

Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου, ενώ έχει υπάρξει ενημέρωση δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η μεταναστευτική κρίση που έχει λάβει νέα διάσταση λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Η συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία κέντρων στην Ελλάδα και την Ιταλία, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφέρουν 160.000 πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποτύχει.

Από τους 160 χιλιάδες μόνο 331 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί.

Ο Τουσκ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο.

Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι χωρίς μια αποτελεσματική λύση εντός των επόμενων έξι έως οκτώ εβδομάδων, η συνθήκη Σέγκεν θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Οι χειρισμοί της Ελλάδος για την κρίση των προσφύγων έχει απογοητεύσει τόσο το Βερολίνο όσο και τις Βρυξέλλες.

Αλλά η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις εισροές των μεταναστών.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ελλάδα μόνο το 2016 σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Το 2011, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει ότι το ελληνικό σύστημα ήταν «εξευτελιστικό».

Η απόφαση αυτή του 2011 ουσιαστικά απαγορεύει σε χώρες της ΕΕ να δέχονται αιτήματα ασύλου από την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα