Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ισπανία ολοκληρώνει το παζλ της Κεντροαριστεράς στην νότια Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι, Πάμπλο Ιγκλέσιας,

Ολοταχώς για ένα συμπαγές προοδευτικό μέτωπο της Κεντροαριστεράς στον ευρωπαϊκό νότο με σκληρή ρητορική ενάντια στη λιτότητα οδεύει η Ευρώπη, μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση του επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας να καταθέσει στον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε, πρόταση για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Σάντσεθ.

Αντιπρόεδρος του νέου κυβερνητικού σχήματος που αφήνει εκτός τον Δεξιό Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, θα είναι ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, ενώ στον κυβερνητικό συνασπισμό θα μετέχει και η Ενωμένη Αριστερά.

“Θέλουμε να κυβερνήσουμε” είπε ο Ιγκλέσιας ζητώντας μια αναλογική και πλουραλιστική κυβέρνηση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου και το ράπισμα στον δεξιό Ραχόι. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σάντσεθ είπε ότι το κόμμα του θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να σχηματίσει μια κυβέρνηση αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική.

Πλέον, στο τιμόνι όλης της νότιας Ευρώπης βρίσκονται σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Κεντροαριστεράς. Το στοίχημα για κατάρριψη του σκοταδιστικού δόγματος της λιτότητας Βρυξελλών και κυρίως Βερολίνου επιμερίζεται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία, μετά και τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές που έχει τραβήξει ο Φρανσουά Ολάντ από τις πολιτικές της Μέρκελ.

Το ερώτημα πλέον για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Κατά πόσο θα επιλέξουν να αποτελέσουν ουρά για ακόμα μία φορά με των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού και της σκληρής λιτότητας που βυθίζει στο σπιράλ θανάτου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα ξεπεράσουν τα φοβικά σύνδρομα θα σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης και θα συστρατευθούν για έναν συμπαγή πόλο εξουσίας με την επανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σχετικά άρθρα