Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντεμαράζ επιχειρεί ο Τσίπρας από τα χιόνια του Νταβός

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Ελληνική Κυβέρνηση, Κριστίν Λαγκάρντ, Νταβός, Συντάξεις,

Την επικοινωνιακή αντεπίθεση και τις προσπάθειες να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις προτάσσοντας το πολιτικό του κεφάλαιο παίρνει πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας, άμα τη επιστροφή του από το χιονισμένο Νταβός.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός μετά και τα σκληρά μηνύματα που εξέπεμψαν από το Νταβός στον Έλληνα πρωθυπουργό, περιορίζοντας τη δυνατότητα ελιγμών, την ώρα που στο εσωτερικό οι κοινωνικές αντιδράσεις και το καλλιεργούμενο κλίμα πόλωσης από την αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πληροφορίες του tribune αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται την ερχόμενη Τρίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό να ανακοινώσει δέσμη μέτρων αποφόρτισης του σχεδίου νόμου, τα οποία θα έχουν ως στόχο την ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που επιβαρύνονται περισσότερο και κλιμακώνουν συντονισμένα πλέον τις κινητοποιήσεις τους, δηλαδή αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες έχουν στόχο και στην κάμψη των όποιων εσωτερικών αμφιβολιών στην κυβερνητική πλειοψηφία, βρίσκονται ήδη επί τάπητος από τους αρμόδιους υπουργούς, Κατρούγκαλο, Αλεξιάδη και Αποστόλου. Ήδη, με την κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις τους επιχείρησαν να αφήσουν παράθυρο για αλλαγές και διάλογο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του νομοσχεδίου που είναι η ίση μεταχείρηση όλων των εργαζομένων στο ασφαλιστικό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα, θα παραμείνει ως έχει.

Στην συζήτηση της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση και έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δημιουργεί κλίμα σκληρής πόλωσης, προβαίνοντας σε επικοινωνική εκμετάλλευση όλων των ανοιχτών ζητημάτων με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων από τη ΝΔ, θέλοντας να καταδείξει την ανυπαρξία προτάσεων και την λαϊκιστική αντιπολιτευτική ρητορική της Συγγρού υπό τη νέα ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρηθεί να υπάρξει στο μέτρο του δυνατού αλλαγή της ατζέντας με την άμεση προώθηση νομοσχεδίων όπως αυτό για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, προκειμένου να δοθεί και ένα σαφές στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και των συγκρουσιακών προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας για τη λίστα Μπόργιανς, η διερεύνηση της οποίας έχει βγάλει ουκ ολίγα λαβράκια και βαίνει προς ολοκλήρωση, με τους καταθέτες να καλούνται να περάσουν από το ταμείο. Από τους 30 πρώτους που κλήθηκαν από τις Αρχές λόγω της αναντιστοιχίας των καταθέσεων στη UBS και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, ήδη οι 14 έδειξαν διάθεση να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, με σκοπό να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και να μην ελεγχθούν για εισοδήματα που τυχόν απέκρυψαν στο παρελθόν.

Πέραν αυτών, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν στο κυβερνητικό επιτελείο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλειστό του Τάι Κβο Ντο την ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του κόμματός του και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Από εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας το πολιτικό του κεφάλαιο απέναντι στη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση, αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων και να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στα κέντρα εξουσίας που επιχειρούν, όπως ισχυρίζονται στο Μαξίμου, να οδηγήσουν τις κυβερνητικές προσπάθειες σε αποτυχία.

Προβληματισμός για τα μηνύματα του Νταβός

Τα αποτελέσματα του διήμερου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι συμμαχίες εντός και εκτός των πιστωτών είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες. Πραγματικότητα είναι πάντως πως τα μηνύματα που εξέπεμψαν Λαγκάρντ και Σόιμπλε συνηγορούν στο ότι επιμένουν σε ακόμα πιο σκληρές παρεμβάσεις, ο καθένας για δικούς του λόγους. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και δορυφόρος του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε πως το σχέδιο νόμου είναι «σοβαρό» αλλά «τα νούμερα μέχρι στιγμής δεν βγαίνουν», καταλήγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και συνεχίζονται».

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς εκτιμάται ότι μερίδα των πιστωτών επενδύουν πολιτικά στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας της ΝΔ που δεν έχει κρύψει την προσήλωσή της στις επιταγές του Βερολίνου και θέλουν να μετρήσουν δυνάμεις, προκαλώντας παράλληλα με τις καθυστερήσεις πολιτική φθορά στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η… εμφατική επιμονή Σόιμπλε για πιστή εφαρμογή του μνημονίου και η «βόμβα» Λαγκάρντ για επιπρόσθετα μέτρα πέραν του Ασφαλιστικού, στο οποίο ζητά ακόμα βαθύτερες παρεμβάσεις, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τα μέτρα που θα ζητηθούν το προσεχές διάστημα για να μπουν όλα μαζί σε μία «μεσοπρόθεσμη» συμφωνία – πακέτο που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016- 2018 και την απομείωση του χρέους.

Στα θετικά της διήμερης περιπέτειας στο Νταβός συνυπολογίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο την αταλάντευτη στήριξη της Ουάσιγκτον στην απομείωση του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, η οποία επιβεβαιώθηκε τόσο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και από αυτή με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Ευήκοα ώτα βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου υπήρξε ταύτιση απόψεων για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ενώ επαναβεβαιώθηκε η πολιτική στήριξη της Ουάσιγκτον για αναδιάρθρωση του χρέους και «τελείωσε» οριστικά η συζήτηση – εκπορευόμενη από το κυβερνητικό επιτελείο – για αποπομπή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα πάντως, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως το ταξίδι στο Νταβός ανέδειξε εμφατικά την άμεση διασύνδεση της αξιολόγησης του προγράμματος με την διευθέτηση του χρέους. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την διάσταση απόψεων και τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις μεταξύ των δανειστών, ένα ζήτημα το οποίο έθιξε ευθέως και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ «καρφώνοντας» Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Από το Μαξίμου τονίζουν πως το ΔΝΤ εστιάζει στην ανάγκη μείωσης συντάξεων, η ΕΚΤ στο δημοσιονομικό, ενώ η Κομισιόν εκφράζει τις επιφυλάξεις της στην αύξηση των εισφορών για την κάλυψη μέρους της μείωσης στην ασφαλιστική δαπάνη.«Ελπίζω οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών να μην οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά άρθρα