Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Τρόικα και στο βάθος ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Deutsche Welle: Τρόικα και στο βάθος ρύθμιση του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαδημούλης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΣΥΡΙΖΑ, Τρόικα,

Την εκτίμηση ότι το ασφαλιστικό, ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η δημόσια διοίκηση αποτελούν τα κύρια «αγκάθια» προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους διατυπώνει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί τις απόψεις ευρωβουλευτών και τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

Βάσει του δημοσιεύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι επισπεύδουσα στην προσπάθεια έγκυρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Εκτιμώ ότι ο κύκλος των σημαντικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός θα συμβάλει στο να ξεκολλήσει η υπόθεση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Νομίζω ότι αυτό δεν συμφέρει μόνο την Ελλάδα, συμφέρει και την Ευρώπη, συμφέρει και την αμερικανική οικονομία.

Αν βάλουν κάτω στοιχεία, επιχειρήματα, μολύβια και δουλέψουν εντατικά όλες οι πλευρές, αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί, μαζί με μια λύση-πακέτο και για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που επίμονα ζητά και το ΔΝΤ, έως το καθολικό Πάσχα, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδημούλης, ο οποίος εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο για την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Rebecca Harms υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, αρκεί να δώσει τα κατάλληλα δείγματα γραφής η ελληνική πλευρά.

«Πάντα υπήρχαν δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Ειδικά αυτή τη φορά νομίζω ότι η συζήτηση για τις συντάξεις και για μία πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών έχει μία ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά πρέπει να γίνει.

Και κυρίως πρέπει να διοχετευθεί στη σωστή κατεύθυνση.

Προσωπικά πάντα έλεγα ότι αν το πρόσημο είναι θετικό, μπορούμε να συζητήσουμε για προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα» τόνισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Κατά την Deutsche Welle, η προγραμματισμένη για τις 18 Ιανουαρίου άφιξη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα καθυστερεί, καθώς όπως αναφέρει, η επικείμενη αξιολόγηση φαίνεται να προσκρούει και στη διαμάχη για τον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς οι προσδοκίες των εμπλεκομένων δεν ταυτίζονται.

Από τη μία πλευρά το ίδιο το ΔΝΤ, επικαλούμενο σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του, επιμένει σε μερική αναδιάρθρωση ή ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση και να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να διασφαλίσουν προηγουμένως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για ελάφρυνση χρέους.

Κατά την Gabriele Zimmer, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συμμετοχή και του Ευρωκοινοβουλίου στην ομάδα των δανειστών, μία πρόταση που έχει επανειλλημμένα διατυπώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Όλοι μας είχαμε μία κριτική στάση προς το ΔΝΤ και βέβαια γνωρίζουμε ότι η κριτική του ΔΝΤ στην ΕΕ για την Ελλάδα δεν οφείλεται σε «αγάπη προς τον πλησίον», αλλά στο καταστατικό του.

Για το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι απλώς μία από τις πολλές περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να διαπραγματευθεί με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θα ήταν και υπόλογα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ελπίζω να το πετύχουμε αυτό, θα ήταν απαραίτητο» υπογραμμίζει η Zimmer.
Από την πλευρά της η Rebecca Harms των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει μία λογική, αλλά δεν είναι το μείζον ζήτημα στη διαπραγμάτευση.

«Είναι προφανές ότι οι χρηματοδότες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτούν. Τώρα, αν οι οδηγίες του ΔΝΤ είναι πάντα σωστές, είναι άλλο ζήτημα.

Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό: ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, ότι δεν υπάρχουν δουλειές και προοπτικές για ανέργους και νέους ανθρώπους.

Όσο δεν γίνεται αυτό, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Σχετικά άρθρα