Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξορκίζουν την επιστροφή στο κολασμένο 2015 στο Μαξίμου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Νταβός, Όλγα Γεροβασίλη, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,

Στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού επικρατεί προβληματισμός μετά τις εξελίξεις στο Νταβός ενόψει της επιστροφής στην Ελλάδα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που…. περιμένουν.

Την Πέμπτη το βράδυ το κλίμα στα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν βαρύ, αφού οι εξελίξεις δημιούργησαν πρόσθετη ανησυχία στην κυβέρνηση: αφενός, από την συνάντηση Λαγκάρντ-Τσίπρα κάθε άλλο παρά προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι… στρωμένος με ροδοπέταλα. Αφετέρου, τα όσα έχουν αρχίσει να ζητούν οι θεσμοί από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, δείχνουν την διάθεσή τους για νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που δε θα αντέξει ούτε η κυβέρνηση, ούτε και η χώρα.

Ο πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχαν μία δύσκολη, σχεδόν δίωρη, συζήτηση όπως αναφέρει το matrix24, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφή ορισμένα… ανησυχητικά πράγματα στον Έλληνα πρωθυπουργό: πρώτον, ότι για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτούνται κι άλλα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, πέραν του Ασφαλιστικού. Δεύτερον, ότι σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό οι απαιτήσεις του Ταμείου θα είναι βαθύτερες και σκληρότερες. Και, τρίτον, ότι το ΔΝΤ αυτή τη φορά θα είναι σκληρό και ανένδοτο –όχι διότι θέλει να «εκδικηθεί» την Ελλάδα, αλλά διότι θέλει να πιέσει τους Ευρωπαίους «για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν», σύμφωνα με όσα άκουσε ο πρωθυπουργός. Μ’ άλλα λόγια, στην διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση και κινδυνεύει να έχει τον ρόλο του βατράχου στη γνωστή ρήση «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας-Λαγκάρντ συμφώνησαν να έχουν άμεση επαφή προκειμένου να μην χάνονται στην μετάφραση των «διαρροών» που εμφανίζονται στα ΜΜΕ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει γίνει δέκτης νέων απαιτήσεων εκ μέρους των θεσμών για το Ασφαλιστικό. Και, μπορεί χθες βράδυ να διαψεύστηκαν μετά βδελυγμίας σχετικές πληροφορίες, ωστόσο οι δανειστές έχουν όντως εγείρει αντιρρήσεις ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ζητούν σύνδεση της κατώτατης εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και βαθιές περικοπές κύριων συντάξεων «με το καλημέρα». «Αυτά δεν γίνονται», απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε κάθε περίπτωση, το τι ζητούν και το τι όχι οι δανειστές ως προς το Ασφαλιστικό, αλλά και το Αγροτικό, ξεκαθαρίζει σήμερα στις 11.30 σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως και να έχει, οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών σε συνδυασμό με την συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων οδηγούν το Μαξίμου στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η στρατηγική και το αφήγημα της κυβέρνησης είναι στον αέρα: μ’ άλλα λόγια, πλέον δεν είναι απίθανο να κρατήσει μήνες η αξιολόγηση, να παραταθούν οι συνθήκες αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και, ως εκ τούτου, να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα και οι προβλέψεις του, κάτι που θα οδηγούσε σε απαιτήσεις για νέα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός «θα σκεφτεί τα πάντα από την αρχή», όπως λένε συνομιλητές του, υπό την έννοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση θα κληθούν να πάρουν συνολικές πολιτικές αποφάσεις, αξιολογώντας την στάση των δανειστών, αλλά και τις πολιτικές αντοχές της παρούσης κυβέρνησης…

Σχετικά άρθρα