Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας σε Σόιμπλε: Τρεις κρίσεις απειλούν την Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Νταβός, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Aπαιτείται ένα αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, που έγινε στα ελληνικά, τόνισε ότι: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους. Είναι ντροπή».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει και τόνισε ότι: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μεγάλη ντροπή. Οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις. Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

«Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι και αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο και να πειστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι με έναν νόμιμο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να περάσουν για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στους διακινητές. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανσμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα μαζί του συμφώνησε ο κ. Σόιμπλε. Όπως είπε: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο».

Στο ίδιο πάνελ συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που μίλησε στα γαλλικά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε αλλά και ο Β. Σόιμπλε.

Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, πριν «σκοτώσουμε» τη Σένγκεν.

Σχετικά άρθρα