Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπιστευτικό έγγραφο: Το ΔΝΤ απαιτεί νέα μέτρα από τον Νοέμβριο

Εμπιστευτικό έγγραφο: Το ΔΝΤ απαιτεί νέα μέτρα από τον Νοέμβριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ντέλια Βελκουλέσκου, Πολ Τόμσεν,

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει διαρροές τις ενστάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, ωστόσο για ακομα μια φορά η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι λίγο… διαφορετική.

Όπως αποκαλύπτει το Euro2day.gr, εμπιστευτικό έγγραφο που περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Πιο αναλυτικά, η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια “αποζημίωση” (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο επικεφαλής της EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, έλεγε στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου ότι «καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρη συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους» (No disbursement at all would be possible unless complete agreement would be reached on all the milestones and other important conditions).

Η μυστική συμφωνία Σόιμπλε-Τόμσεν

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.

Ο φόβος του Τσακαλώτου
Η ανησυχία του κ. Τσακαλώτου την Δευτέρα ότι η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει, έχει επίσης να κάνει και με το γεγονός ότι η λογική της παράτασης της αξιολόγησης μέχρι το καλοκαίρι θα επιβαρύνει αναπόφευκτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναγκαστικά θα έχει πιο πολλά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω αυτών η Ελλάδα θα επωμίζεται εμμέσως πλην σαφώς μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάντως κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν επέμενε ότι εάν η Αθήνα δώσει αξιόπιστα στοιχεία και ένα σοβαρό πλάνο για το ασφαλιστικό (το παρόν κρίνεται ελλιπές), το ευρωπαϊκό σκέλος των ελεγκτών είναι διατεθειμένο να συζητήσει βάσει του σχεδίου Κατρούγκαλου (εάν βγαίνουν οι αριθμοί). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ και το Eurogroup, που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή πλέον του κ. Σόιμπλε.

Σχετικά άρθρα