Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακήρυχτος πολεμος: Ο Βενιζέλος σκάβει το λάκκο της Γεννηματά

Ακήρυχτος πολεμος: Ο Βενιζέλος σκάβει το λάκκο της Γεννηματά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Ένας ακήρυχτος πόλεμος για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διασταυρώνουν παρασκηνιακά τα ξίφη τους και να μετρούν δυνάμεις ενόψει των τεκτονικών διαστάσεων αλλαγών που έρχονται στο κέντρο του πολιτικού άξονα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει εαυτόν και το κατά τον ίδιο… όλον ΠΑΣΟΚ να συμπαρατάσεται για μία ακόμη φορά στο πλευρό της Δεξιάς, αρνούμενος να μάθει μέσα από την εκλογική καταβαράθρωση της Χαριλάου Τρικούπη μετά τη συγκυβέρνηση με τη σκληρή Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά.

Στελέχη πλησίον του πρώην προέδρου τηρούν στάση αναμονής μέχρι να προβεί ο ίδιος με δημόσια παρέμβαση υπέρ μίας “μεταρρυθμιστικής” πολιτικής δύναμης, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατηρεί προσεκτικά όλες τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, μετά και την έκκληση της κας Γεννηματά για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Αν και δεν έχει τοποθετηθεί σαφώς μέχρι στιγμής, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει πιθανότατα μέσω του think tank του ekyklos, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως τονίζουν συνομιλητές του, βλέπει τη δικαίωση των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά (και την πολιτική του επιβίωση και ανάκαμψη) μέσα από ένα διπλό αρχικά και εν συνεχεία ενιαίο μέτωπο όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με αυτόν τον τρόπο σε αγαστή συνεργασία με τους “στρατηγούς” του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι επί Μητσοτάκη πλέον βρίσκονται σε καίρια πόστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να διασφαλίσει το ρόλο του την επόμενη μέρα των πολιτικών εξελίξεων, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία θέση σε μία ευρύτερη όσμωση των δυνάμεων στα αριστερά του πολιτικού άξονα, που κυρίαρχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Καλλιεργεί έτσι ένα πολωτικό κλίμα που θα εκμεταλλευθεί το δύσκολο έργο της υλοποίησης της συμφωνίας και θα αποσυσπειρώσει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο πολιτικές αλλαγές και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ακόμα και εντός του 2016.

Την ίδια ώρα, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι σχεδιασμοί της Φώφης Γεννηματά, η οποία συνυπολογίζοντας το διεθνές περιβάλλον και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), εκτιμά ότι ο συνασπισμός των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας είναι απαραίτητος, όχι τόσο απέναντι στην Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο στη σκληρή Δεξιά και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.

Παλιές ¨καραβάνες” του ΠΑΣΟΚ, που συμβουλεύουν την Πρόεδρο της Χαριλάου Τρικούπη, έχουν εκφράσει στην κα Γεννηματά την ανάγκη συσπείρωσης του χώρου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων σε μία νομοτελειακή όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι έχουν διαβλέψει ότι το νέο δίπολο που δημιουργείται μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύσκολο να σπάσει δεδομένων των δυνάμεων που μετρά αυτή τη στιγμή ο αποκαλούμενος χώρους του Κέντρου και βραχυπρόθεσμα η Κεντροαριστερά θα κληθεί κατόπιν και ασφυκτικών πιέσεων από αμφότερες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος να πάρει μία σαφή θέση.

Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει στο tribune ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μπροστά στα νέα διλήμματα που εισέρχεται η Χαριλάου Τρικούπη. “Οι διαχωριστικές γραμμές που είχαν εξαλειφθεί, μετά την εκλογή Μητσοτάκη ξαναπροβάλλουν στο πολιτικό προσκήνιο και κάτι τέτοιο θα επιδιώκει στο εξής και η κυβέρνηση. Μπροστά στο δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής τους ευθύνης με γνώμονα το εθνικό συμφέρον”…

Σχετικά άρθρα