Με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη διανθίστηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του.
«Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως μέγας μεταρρυθμιστής. Πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε μια καίρια θέση, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης», είπε ο πρωθυπουργός. «Στη θητεία του υπήρξε ο ποιος πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Με μια διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων και διόρισε με μη ανοικτές διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε», κατήγγειλε.
Μάλιστα συνέχισε τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υποβάθμισε και γενικούς διευθυντές σε απλούς υπαλλήλους για να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους. «Αναφέρομαι σε μια κυβέρνηση που επισήμως είχε υιοθετήσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή της εξουσίας», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως αυτοί ονόμασαν τις απολύσεις «διοικητική μεταρρύθμιση» και έβαλαν ένα σύστημα που επέβαλε υποχρεωτικά αρνητική βαθμολογία κατά παράβαση κάθε επιστημονικής λογικής με στόχο αφού δεν μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις να μετατρέψουν σε ρουσφέτι την παραμονή.
«Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του. Και εμείς θα κριθούμε από τις πράξεις μας, αν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πέντε πράγματα στον τόπο. Γι’ αυτό χρειάζονται υπερβάσεις και από εμάς τους ίδιους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται: Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «μεγάλο ασθενή» του τόπου, τονίζοντας ότι «πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα τον θεραπεύσουμε και θα άρουμε τις παθογένειες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει έχουμε στόχο, σχέδιο και όραμα».
Αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας πως «είναι μια λάθος λέξη. Αυτό που πράγματι χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση, είναι το να σταματήσει ένα καθεστώς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, ημετέρων και διαπλοκής».
«Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει όμως να είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.