Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ματ με «σφήνα» Λιου πριν το τετ α τετ Τσακαλώτου Σόιμπλε

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζακ Λιου,

Με πλάτες από τις ΗΠΑ πηγαίνει στο Βερολίνο για το κρίσιμο τετ α τετ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος σε μία στρατηγική κίνηση τακτικής και για να προλάβει τυχόν νέα προκόμματα από την πλευρά του Γερμανού υπουργού, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους που πρέπει να ακολουθήσει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, ο οποίος για μία ακόμη φορά επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με την παράλληλα τήρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

O Τζακ Λιου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε πως είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός να τηρήσει η διεθνής κοινότητα τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ο Τζακ Λιου και σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας μήνυμα παραμονής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ελαστικότητα προκειμένου με ελιγμούς να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα από τυχόν πολιτικές ή κοινωνικές αναταραχές. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την μεταρρυθμιστική προσήλωση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση με την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και θα τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου και εν συνεχεία την αναδιάρθρωση του χρέους.

Χθες πάντως, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το alter ego του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ, αποτιμήθηκε θετικά από το ελληνικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον Ολλανδό ομόλογό του τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει από το καλοκαίρι στη χώρα, αλλά και την εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μάλιστα, σ​ύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και διάθεση να βρεθούν λύσεις, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε στον κύριο Τσακαλώτο πως όταν ανέφερε πως θα χρειαστούν «μήνες​»​ για την πρώτη αξιολόγηση​, ενν​ο​ούσε και για τις αποφάσεις για το χρέος μαζί.​

Σχετικά άρθρα