Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η εκλογή από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, παρ’ ότι ακόμη δεν είναι ορατό ακριβώς ποια θα είναι η “επόμενη ημέρα” της Ν.Δ., αφού οι δυνάμεις που τον ανέδειξαν δεν φαίνεται να είναι πολιτικά ομογενοποιημένες, ενώ οι διαφορές με την ηττημένη καραμανλική πτέρυγα είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.
Η ανάδειξη του νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό και τις βασικές πολιτικές επιλογές, συμπιέζοντας ιδιαίτερα τα λεγόμενα κόμματα του Κέντρου.
Οι πιέσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται από τις επιθέσεις φιλίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με κοινό γνώμονα την ιδεολογική πλατφόρμα του νεοφιλελευθερισμού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο “οικογενειοκρατία – νεοφιλελευθερισμός – ακροδεξιά δεκανίκια”. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι το βασικό χαρακτηριστικό του τόσο για την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά όσο και για το ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων να αντιμετωπίζουν πλέον τα μεγαλύτερα προβλήματα στρατηγικής, καθώς το προηγούμενο διάστημα είτε συμπορεύτηκαν με τη Ν.Δ. είτε φλέρταραν μαζί της μέσω των περίφημων οικουμενικών λύσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες όπως τονίζουν έχουν απορριφθεί από την ελληνική κοινωνία, φέρνοντας ως παράδειγμα τις απολύσεις ακόμα και χαμηλόμισθων καθαριστριών ως «μεταρρύθμιση», οικογενειοκρατία και «ακροδεξιά στηρίγματα», χάρη στα οποία εξελέγη και τα οποία όπως τονίζουν ετοιμάζεται να αναβαθμίσει σημαντικά στην οργανωτική δομή του κόμματος.
Ως εκ τούτου, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου καταλήγουν πως το ερώτημα που προκύπτει από το δίπολο που δημιουργείται στο νέο πολιτικό τοπίο είναι ξεκάθαρο: Αριστερά ή Δεξιά, σοσιαλδημοκρατία ή άκρατος νεοφιλελευθερισμός με ακροδεξιές πινελιές.
Επίσης το εσωκομματικό σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, κάθε άλλο παρά αρμονικό είναι καθώς ο νέος αρχηγός θα πρέπει να «παντρέψει» τους ακροδεξιούς που τον στήριξαν ανοιχτά, με το καραμανλικό στρατόπεδο και την «κεντρώα» ΝΔ που υποτίθεται πως εκπροσωπεί.
Την ίδια ώρα παρά τις προσπάθειες διεμβολισμού του Κέντρου από την μητσοτακική ΝΔ στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως δεν θα καταφέρει να πάρει παρά μόνο τους ρέποντες προς το νεοφιλελευθερισμό, συμπεριλαμβανομένου όλου του περιβάλλοντος Βενιζέλου υπό τη σκέπη μίας νέας Νέας Δημοκρατίας με τον «φερετζέ» του φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού κόμματος, το οποίο θα πλασαριστεί ως εκφραστής του Ναι του δημοψηφίσματος.
Ο Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ως ο «εκπρόσωπος των δανειστών» και των ακραίων απαιτήσεων τους με το κυβερνητικό επιτελείο να θέτει το σκληρό δίλημμα «Αριστερά ή Δεξιά».