Την επικείμενη υπογραφή της διακήρυξης προθέσεων για συνεργασία των φοροεισπρακτικών αρχών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με την Ελλάδα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπό τον τίτλο: «Οι επιφυλάξεις παραμένουν».
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός Οικονομικών από την απαρχή της κρίσης χρέους το 2010, τον οποίο εκτιμούν οι συνάδελφοί του στο Eurogroup. Σε αντίθεση με τον αινιγματικό συριζαίο προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται όντως διατεθειμένος να επιληφθεί βήμα βήμα των πολυάριθμων προβλημάτων της χώρας και να αξιοποιήσει στο πλαίσιο αυτό και την έξωθεν προσφορά βοήθειας. Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα οι φοροφυγάδες πρέπει να φοβούνται την αποκάλυψη των μαύρων λογαριασμών τους και το ενδεχόμενο να κληθούν να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να χαιρετιστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτρέπει να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοί της από τους καλύτερους της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Γερμανία, δηλαδή εκείνους στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία».
Ακολουθώντας το γερμανικό παράδειγμα
Σύμφωνα με το άρθρο όμως, το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα είναι να δημιουργήσει στην Ελλάδα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους υπαλλήλους του να καταγράφουν επιτυχίες. «Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του θα πρέπει οι φορολογικοί νόμοι και οι φορολογικές αρχές να έχουν συνταχθεί και οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο που να αυξάνουν για τον μέσο φοροφυγά τον κίνδυνο εντοπισμού και τιμωρίας σε τέτοιο βαθμό που να μην συμφέρει πλέον η απόκρυψη κεφαλαίων (…)».
«Στη Γερμανία ο συνδυασμός της αγοράς CD με στοιχεία φοροφυγάδων από την Ελβετία με την δυνατότητα αυτοκαταγγελίας οδήγησε στο τέλος των ελβετικών μαύρων λογαριασμών. Από φόβο μην περιλαμβάνονται σε μια από τις λίστες, περίπου 100.000 φοροφυγάδες ‘καθάρισαν’ από το 2010 τα μητρώα τους. (…)».
«Στη μάχη αυτή η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιγράψει μόνο το μοντέλο της αυτοκαταγγελίας που απαλλάσσει από την ποινική δίωξη. Αυτό όμως είναι απαραίτητο προκειμένου οι πιέσεις των υπαλλήλων του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος να φέρουν άμεσα έσοδα στο κράτος. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα το μοναδικό κίνητρο που έχουν οι Έλληνες είναι να κρύβουν ακόμη περισσότερο τα λεφτά τους. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν ένα συνολικό σχέδιο και μεγάλες αντοχές στη μάχη κατά των φοροφυγάδων. Μέχρι στιγμής εξέλειπαν και τα δυο».