Σε αναπροσαρμογή τακτικής, καθώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την εκλγογή Μητσοτάκη ήταν ούτως ή άλλως έτοιμοι, προχωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο μετά την αποτυχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να πάρει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το «ανάχωμα» στο οποίο μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λοξοκοιτά σε κρίσιμες στιγμές για μείζονα εθνικά ζητήματα είναι πλέον παρελθόν, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο ένεκα των νεοφιλελεύθερων καταβολών του, όσο και των εξαρτήσεών του από τη σκληρή σαμαρική Δεξιά θα περάσει στην αντεπίθεση, αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό.
Μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να σχολιάσουν επίσημα την εκλογή Μητσοτάκη, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας μέχρι να δουν και τις πρώτες κινήσεις του μετά και τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό πως το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται άρδην με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Μετά από μήνες «χαλαρότητας» ένεκα της ακυβερνησίας της ΝΔ στην κυβέρνηση πλέον καλούνται να εφαρμόσουν αντιλαϊκές και επώδυνες πολιτικές που εκπορεύονται από το μνημόνιο, με την Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη λαϊκή αγανάκτηση που θα ακολουθήσει στο ερχόμενο έτος.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν σε συνομιλίες τους το βράδυ της Κυριακής, πως η πολιτική αντιπαράθεση πλέον με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει σαφή ταξικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, θέτοντας το δίλημμα «νεοφιλελευθερισμός ή σοσιαλδημοκρατία».
Την ίδια ώρα οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετούν όλο το πολιτικό και κοινοβουλευτικό έργο του νέου προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν άμεσα και εύστοχα τις επερχόμενες επιθέσεις.
Δεδομένο θεωρείται από κορυφαία στελέχη του Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει το κλίμα με την κυβέρνηση με φόντο το Ασφαλιστικό, προκειμένου να δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του και να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της εκλογής του για να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και να δημιουργήσει κλίμα στην κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό.
Εκτός αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που είχε καλλιεργηθεί για τα μείζονα ζητήματα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένεκα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώθηκε ότι είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα στις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, λαμβάνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τέλος. Πλέον, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μετά την απομάκρυνση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται στα χέρια του «καραμανλικού» μπλοκ και οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτελούν παρελθόν.
Αυτό που τόνιζαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η συνάντηση των δύο που θα γίνει εντός της εβδομάδας θα είναι σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον νέο πρόεδρο της ΝΔ να τηρήσει υπεύθυνη πολιτική γραμμή αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου «Ζάππεια», τα οποία θα έχουν καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους και θα βλάψουν στο σύνολο τη χώρα και την οικονομία.
Πέραν τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν τη νέα δομή την οποία θα δώσει στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς από αυτή θα μπορούν να εξαχθούν και κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές στοχεύσεις του νέου αρχηγού. Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να απαγκιστρωθεί από τη «σκληρή» Δεξιά του σαμαρικού περιβάλλοντος που τον στήριξε, όπως τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, γεγονός το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα αφήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο επεκτατικής δράσης στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας που ούτως ή άλλως είναι δρομολογημένο με το επερχόμενο Συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το Μάρτιο.
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησης στη Βουλή.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για το ασφαλιστικό και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεδιπλωθούν σημαντικές δράσεις. Στο κλίμα αυτό, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και θα έχει αντικείμενο το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις στην πρότασή της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με συνεντεύξεις τους, δηλώνουν ότι κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη, με στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.