Τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ήττα της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι «αυτό σήμανε το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας των ελληνικών δυναστειών» σχολιάζει στους Financial Times, ο Peter Spiegel.
Των πολιτικών οικογενειών δηλαδή που «κληρονομούν» τα ηνία της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Το περίεργο, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από αυτούς αν και χαρακτήρισε «σκουπίδια» αυτές τις πρακτικές.
«Ο πατέρας του Κωνσταντίνος υπήρξε πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της Ελλάδας, η αδερφής του Ντόρα πρώην δήμαρχος της Αθήνας, πρώην υπουργός εξωτερικών ενώ και η ίδια ήταν υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ πριν από 6 χρόνια απέναντι στον Αν. Σαμαρά».
Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να τα ανατρέψει όλα αυτά απλά λέγοντας ότι «παρότι κατάγομαι από μια τέτοια δυναστεία και πολλοί δεν θα με ψηφίσουν γι αυτό γνωρίζω ότι θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα καταλάβουν ότι «ανήκω μόνο στον εαυτό μου».
Η πολύμηνη πορεία της ΝΔ προς τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της είχε στρέψει πάνω της τα βλέμματα όλων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο όπου ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη για τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος που υποσχέθηκε.
Υπήρχε μάλιστα μια ανησυχία ότι η διχασμένη αντιπολίτευση δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί σωστά τις προκλήσεις που θα προκαλούσε ο κυβερνητικός στόχος.
Ωστόσο, κάποιοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε μεγάλες επικρίσεις όντας υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά για την προσπάθεια του να αναμορφώσει το δημόσιο τομέα και να καταργήσει τη μονιμότητα.
Και παρότι στο εξωτερικό αρκετοί στήριζαν τις θέσεις του, είναι αβέβαιο εάν ο απόφοιτος του Harvard είχε την ίδια υποστήριξη και στο εσωτερικό του κόμματός του, ακόμη και της ίδιας της οικογένειας του.
«Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο Spiegel, η καμπάνια του για την ηγεσία της ΝΔ δεν ευχαρίστησε όλους στο εσωτερικό της οικογένειας του θυμίζοντας αρκετά την περίπτωση των αδελφών Miliband στη Βρετανία που κονταροχτυπήθηκαν για την ηγεσία του εργατικού κόμματος το 2010.
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του την ώρα που σκεφτόταν σοβαρά να το κάνει η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάνη, σύμφωνα με τρία υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος».
Όπως αναφέρει το άρθρο «αυτό την οδήγησε να κρατήσει σε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία ουδέτερη στάση αν και δεν στήριξε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη αλλά αυτή του Β. Μειμαράκη, τουλάχιστον στο παρασκήνιο».
«Άλλωστε η κ Μπακογιάνη είχε κι άλλο κίνητρο για να μη θέλει να κερδίσει αυτή τη μάχη ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το γιο της, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας ο οποίος στα επόμενα χρόνια είχε σκοπό να διεκδικήσει πιο ηγετικό ρόλο.
Ο Κώστας Μπακογιάννης κέρδισε τις τοπικές εκλογές τον περασμένο χρόνο θεωρείται από πολλούς «ο μόνος αξιόπιστος μελλοντικός ηγέτης της ΝΔ» σύμφωνα με δηλώσεις ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Η νίκη όμως του Κυρ. Μητσοτάκη στην αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου του 2016 κάνει σχεδόν αδύνατη την πιθανότητα ο Μπακογιάννης να θέσει υποψηφιότητα για το κόμμα πριν από το 2019, οπότε και θα τελειώσει η θητεία του νέου προέδρου.
«Οπότε τα κίνητρα της μητέρας να εμποδίσει την νίκη Μητσοτάκη είναι λιγότερο πολιτικά και περισσότερο μητρικά» σχολιάζει ο Spiegel.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα «καυτό» πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υλοποιήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις την ώρα που ο διχασμός προχωρούσε στη ΝΔ και θα μπορούσε να διαλύσει το κόμμα όπως συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ το 2012.
Από τότε ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να είναι ο απόλυτος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα καταφέρνοντας να κερδίσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα σε ένα χρόνο, έχοντας απέναντί του μια ανίσχυρη αντιπολίτευση.
Σήμερα, η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκης στη ΝΔ χαροποίει αρκετούς στις Βρυξέλες που θεωρούν ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να καταφέρει αυτό στο οποίο απέτυχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Β. Μειμαράκης. Να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές».
Άλλωστε όπως ο Τσίπρας έτσι και ο Μητσοτάκης είναι νέος, μόλις 47 ετών, εμφανίσιμος, διπλά πτυχιούχος του Harvard και εργαζόμενος σε τράπεζα και ιδιωτικές εταιρείες πριν μπει στην πολιτική το 2004.
Ο Spiegel αναφέρει ακόμη ότι η αποψινή νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη που του παρείχαν οι δύο συνυποψήφιοι του Αδ. Γεωργιαδής και Απ. Τσιτζικώστας μετά την αποχώρηση τους από το δεύτερο γύρο.
Αν ωστόσο ο Μητσοτάκης έχανε απόψε την ηγεσία της ΝΔ, πολλοί θα το απέδιδαν όχι σε προσωπική του ήττα αλλά στο όνομα που φέρει η οικογένεια του η οποία δεν ήταν πάντα καλή.
Όπως οι Κένεντι έτσι και οι Μητσοτάκηδες σέρνουν πίσω τους μικρά και μεγάλα σκάνδαλα.
Ανάμεσά τους το διαζύγιο του Κώστα Μπακογιάνη και η σχέση του με γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, η μικρή συμμετοχή του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση της Siemens, η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη το 1989 από τη 17 Νοέμβρη αλλά και οι σκοτεινές υποθέσεις που περιβάλλουν τον 97χρονο πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει μείνει στην ελληνική πολιτική ιστορία για την αποστασία του το 1965 που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο Κυριάκος πάντως δηλώνει πάντα περήφανος για το όνομα της οικογένειας του.
«Άλλωστε, όπως καταλήγει ο Peter Spiegel αυτή η κληρονομιά θα δοκιμαστεί από τους έλληνες ψηφοφόρους που θα κληθούν να ψηφίσουν ή όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είτε κερδίσει είτε χάσει δεν θα είναι ο τελευταίος της δυναστείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».