Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Διμέτωπος αγώνας για το ασφαλιστικό

Αλέξης Τσίπρας: Διμέτωπος αγώνας για το ασφαλιστικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιώργος Κατρούγκαλος, Επικουρικές Συντάξεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Συντάξεις,

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση μπαίνουν στην τελική ευθεία της σύγκρουσης τόσο με τους δανειστές όσο και με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις οργανώσεις εργοδοτών που παίρνουν τη σκυτάλη των στη σειρά των διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αυξάνονται κατά 1,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρηθούν ως έχουν οι κύριες συντάξεις στο νέο Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες από το μέτωπο των ενώσεων δείχνουν πως η κυβέρνηση θα βρει έναν… αναπάντεχο σύμμαχο στο πλευρό της, καθώς ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ εμφανίζονται θετικοί επί της αρχής σε αύξηση των εισφορών κατά 1% (ο,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους) και παράλληλη μείωση των επικουρικών άνω των 170 ευρώ, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που επιχειρεί να «στριμώξει» τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης καλώντας τις σε διεξοδική συζήτηση και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προωθεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μπαράζ επαφών εντός και εκτός των τειχών προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με όλα τα μέρη εμπρόθεσμα και να υπερψηφιστεί, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη.

Έτσι, σε ρυθμούς ειδικών αποστολών κινούνται από σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι ξεκινούν περιοδείες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προετοιμάσουν το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνικών επιτελείων.

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Linke αλλά και συνδικάτων. Στις 14-16, ο κ.Κατρούγκαλος θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα και Γαλλίδα ομόλογό του, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας. Την ίδια ώρα η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, το Σάββατο στη Λισαβώνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Μία ημέρα μετά θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μισέλ Σαπέν και τη Δευτέρα στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ. Τέλος, την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα έχει επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εκπροσωπεί και τον εταίρο με τις σημαντικότερες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.

Στο πόκερ των διαπραγματεύσεων μπαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη θα έχει διαδοχικά τετ α τετ στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, όπου μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθούν με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την πορεία απομείωσης του χρέους.

Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό μέτωπο, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί με αναλυτικά παραδείγματα και σκληρή κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να περάσει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας γύρω από το Ασφαλιστικό. Πάντως, δεν είναι τυχαία η εξαίρεση από τη σκληρή επίθεση του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, καθώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι εφόσον θα έρθει για συζήτηση με κανονικές διαδικασίες και με ένα πιθανό «λίφτινγκ» κατόπιν διαλόγου, βουλευτές των δύο κομμάτων μπορεί να υπερψηφίσουν αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου.

Σχετικά άρθρα