Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβραμόπουλος: Η Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί

Αβραμόπουλος: Η Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δανία, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σουηδία, Συνθήκη Σένγκεν,

Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης μετά τους συνοριακούς ελέγχους που επανέφεραν Δανία και Σουηδία, και αυτή ήταν η αιτία της έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία». Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καθώς και η απόφαση της Σουηδίας να εισαγάγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

“Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα”, δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η εισροή των προσφύγων πρέπει ωστόσο να “μειωθεί”.

Όπως υπογράμμισε, η μόνη λύση είναι “ευρωπαϊκή” και κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη και τους εταίρους “εκτός ΕΕ” να “προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό μετεγκατάστασης”, σε “πνεύμα συνεργασίας”.

Η Δανή υπουργός, Ι. Σόλτσμπεργκ δεν απέκλεισε να λάβει η Δανία περαιτέρω μέτρα καθώς “δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες”.

Από την πλευρά του, ο Μ. Γιόχανσον σημείωσε πως η Σουηδία είναι η χώρα που δέχτηκε τους “περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους της”. “Η Σουηδία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί, δεν μπορεί όμως να κάνει τα πάντα” δήλωσε ο Σουηδός υπουργός και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με “κοινή ευθύνη” από όλους και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Όλε Σρέντερ δήλωσε πως το “πρόβλημα στην Ευρώπη” είναι ότι δεν υπάρχει “λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων ειδικά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα”.

Σχετικά άρθρα