Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Πιέσεις για “γρήγορη λύση” με αμφίβολο αποτέλεσμα…

Κυπριακό: Πιέσεις για “γρήγορη λύση” με αμφίβολο αποτέλεσμα…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει προγραμματισθεί για για τις 15:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πλευρά έχει θέσει ρητά το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού, σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις των κυρίων Κοτζιά και Έιντε. Την ίδια θέση γύρω από το ζήτημα έχει εκφράσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιμένει στη διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων.

Τη θέση ότι μπορεί να δημιουργηθεί «ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μία πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη», διατύπωσε τη Δευτέρα ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», ο κ. Μπουρτζού είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων το οποίο για τη μία πλευρά να προσφέρει ασφάλεια και για την άλλη να μην αποτελεί απειλή, ούτως ώστε όταν φτάσει η μέρα που θα το συζητήσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί».

Ο κ. Μπουρτζού ανέφερε ότι «οι εγγυήσεις είναι μια συμφωνία διεθνής. Μπορεί να αλλάξει με συνάντηση και έγκριση όλων των πλευρών που την υπέγραψαν. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δημιουργήθηκε με τις συνθήκες της εποχής εκείνης. Από τότε πέρασαν 55 χρόνια. Δεν ζούμε στο 1960. Και το περιεχόμενο της λύσης που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα θα είναι διζωνική, το 1960 δεν ήταν».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζού, οι διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, της ΕΕ και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το περιουσιακό, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα. «Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή», ανέφερε ο κ. Μπουρτζού.

Επίσης, έκανε σαφές ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «ο περιορισμός της επιστροφής περιουσιών, για να μην επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας». Στους Τουρκοκύπριους, που θα επιστρέψουν σε Ελληνοκύπριους την περιουσία τους, «έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα δοθεί είτε άλλη εναλλακτική περιουσία είτε αποζημίωση», ανέφερε. Δεν περιμένουμε, συνέχισε, οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με εξωτερικές αποζημιώσεις, αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή. «Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζού.

Σχετικά άρθρα