Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προχωρά μόνος ο Αλέξης Τσίπρας στη μάχη του ασφαλιστικού

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Επικουρικές Συντάξεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συνειδητοποιεί πως στη μάχη του ασφαλιστικού δεν θα έχει απέναντι του μόνο τους δανειστές αλλά και την αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να προσανατολίζεται στην έκθεση της ένδειας των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην εθνική μάχη για τη διάσωση των συντάξεων.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε πως «η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του Ασφαλιστικού και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο». Επεσήμανε δε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου» και πως οι προσπάθειες της Αθήνας κινούνται «στον αντίποδα όσων έκαναν επί πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα της λογικής των οριζόντιων περικοπών».

Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού θύμιζαν χθες μετά το «όχι» της αντιπολίτευσης  το PSI και το πελατειακό σύστημα πάνω στο οποίο ήταν δομημένο το Ασφαλιστικό τόσα χρόνια, κάνοντας λόγο για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό».

Την «πολεμική» προετοιμασία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση.

Τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του Κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες και δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια, αλλά αφορούν σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο. Τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη σιγουριά τους για την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού από σύσσωμη την κοινοβουλευτική δύναμη των 153 εδρών της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένει τη στιγμή της ψηφοφορίας συντεταγμένη στήριξη και υπερψήφιση του Ασφαλιστικού από κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείουν μεμονωμένες διαφοροποιήσεις από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.

Ωστόσο, μείζον διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι να αναδειχθεί στην κοινωνία η πραγματική κατάσταση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος και η απειλή πλήρους κατάρρευσης στο βραχυπρόθεσμο μέλλον εάν δεν ληφθούν ριζικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητά του. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί σαφές στον κόσμο ότι η επώδυνη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που επίκειται γίνεται με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση θα λαμβάνει χώρα μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργείου Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει για ακόμα μία φορά τις βαλίτσες του για διεθνείς επαφές προκειμένου να κάμψει τις υπάρχουσες και ισχυρές αντιδράσεις για παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, που εκφράζονται κυρίως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και το ΔΝΤ. Ήδη, με τη συνέντευξή του στη Real ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα αλλά «δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις». Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα έχει τη δυνατότητα για συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα σηκώσει μεγάλο βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ατζέντα θα βρεθεί η συνολική πορεία υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων, με το Ασφαλιστικό και τις αιτιάσεις για πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 – 2018 να τίθενται ωστόσο σε πρώτη γραμμή.

Παράλληλα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλίματος υπέρ της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ενάντια στις ακραίες φωνές από τις τάξεις των δανειστών αναμένεται να λάβει σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ταξιδέψει σύμφωνα με πληροφορίες στη Μόσχα και το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα