Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο κυνήγι της συναίνεσης ο Κατρούγκαλος

Στο κυνήγι της συναίνεσης ο Κατρούγκαλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Επικουρικές Συντάξεις, Συντάξεις,

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις 6 το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη για σκληρή κόντρα με τους δανειστές ώστε να μην μειωθούν ξανά οι κύριες συντάξεις παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην ελληνική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ’ οτι για τις υψηλές, δηλαδή αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης απο κάποιον που εχει μισθό 2.500 ευρω. Με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.

Θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.

Προτείνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές, τότε θα προστατευτούν μόνο όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.

Στο μέτωπο των κύριων συντάξεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να δεχτεί νέες περικοπές, αλλά για λόγους καθαρά συμβολικούς παραμένει ανοιχτή η επιβολή ενός αυστηρότερου πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ.

Στις επικουρικές η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών για να καλυφθεί το κενό και να μην υπάρξει ψαλίδισμα των συντάξεων.

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προβλέπει:

-Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.

-Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

-Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμα και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).

-Επιβολή ενός αυστηρότερου πλαφόν για πολύ υψηλά ποσά συντάξεων για συμβολικούς κυρίως λόγους. Σε περίπτωση που περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα επηρεαστούν όσοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ από τα ταμεία.

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων.

-«Μοντέλο» ΙΚΑ για όλους του μισθωτούς από την επόμενη χρονιά.

-Σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολούμενων θα υπολογίζεται επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος.

Σχετικά άρθρα