Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρή γραμμή Τσίπρα για κύριες και χαμηλές επικουρικές συντάξεις

Σκληρή γραμμή Τσίπρα για κύριες και χαμηλές επικουρικές συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Επικουρικές Συντάξεις, Μνημόνιο, Συντάξεις,

Στο κείμενο που η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει στους εταίρους με e-mail τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν προβλέπεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, αλλά ούτε και στις επικουρικές συντάξεις.

Το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στα χέρια του πρωθυπουργού, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι.

Ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης το μήνυμα που εξέπεμπε το Μαξίμου ήταν εντελώς διαφορετικό από το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, αποκλείοντας μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Όλα πάντως αναμένεται να κριθούν από τη στάση των δανειστών και παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, θεωρείται πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το «ψαλίδισμα» στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα.

Για το λόγο αυτό, με δεδομένο τον υψηλό βαθμό δυσκολίας στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, η Αθήνα έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια για κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ενδεχόμενα που έχει μελετήσει το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν περικοπές μεταξύ 5% και 20% στις επικουρικές που υπερβαίνουν τα 170 ευρώ, με τη μεσοσταθμική μείωση να υπολογίζεται στα 50 ευρώ ανά μήνα.

Ως εναλλακτική λύση για να αποφευχθούν οι περικοπές, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των εργαζόμενων (κατά 0,5%) και όσο και των εργοδοτών (κατά 1%) για τις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις και να απορρίπτουν μέτρα, όπως η αύξηση των εισφορών και ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών, τα οποία εκτιμούν ως αντιαναπτυξιακά.

Σχετικά άρθρα