Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Handelsblatt: Η Εθνική πούλησε τη Finansbank για να σωθεί η ίδια

Handelsblatt: Η Εθνική πούλησε τη Finansbank για να σωθεί η ίδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Finansbank, Εθνική Τράπεζα, Κατάρ, Τουρκία, Τράπεζες,

Εκτενή αναφορά στην πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) κάνει με δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «δεν ήταν εύκολη η κίνηση της Εθνικής. Με την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία χάνει την κύρια πηγή κερδών της. Το προηγούμενο οικονομικό έτος η Finansbank απέδωσε στην Αθήνα κέρδη 318 εκατ. ευρώ. Η μητρική αντίθετα σημείωσε ζημίες ύψους 283 εκατ. Όμως η πώληση δεν γινόταν να μην προχωρήσει.

Ανήκει στους όρους ώστε η Ελλάδα να πάρει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Και η Handelsblatt συνεχίζει: «Μεταξύ του 2000 και του 2009 οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν μια επιθετική πολιτική επέκτασης στο εξωτερικό.

Η αγορά της Finansbank το 2006 ήταν ένα θαρραλέο βήμα, αν και πολιτικά αμφιλεγόμενο. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα υποστήριζε τότε πως η Εθνική, η πρώτη εκείνη την εποχή τράπεζα στη χώρα, θα γινόταν ευάλωτη εάν προχωρούσε στην επένδυση.

Η εξαγορά της τράπεζας κόστισε τότε γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

Τώρα η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ την εξαγοράζει με μόλις 2,75 δισ. και αναλαμβάνει χρέη ύψους 910 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η αναγκαστική πώληση πραγματοποιείται με ζημία. Από την άλλη, χωρίς την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία, η Εθνική δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση».

Σχετικά άρθρα