Μαύρο 2016 προβλέπουν οι αναλυτές του CNBC για την Ελλάδα μετά τα όσα συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει και προβλέπουν νέα αστάθεια και το Grexit πάντα πιθανό.
Το 2015 ήταν κάτι σαν “annus horribilis” για την Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται κοντά στην οικονομική καταστροφή και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ το καλοκαίρι.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ακόμα σε ισχύ, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αστάθεια.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του CNBC, η οποία κάνει έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε στην Ελλάδα, προτρέποντας τους επενδυτές να μην στοιχηματίσουν σε κάτι καλύτερο και για τη νέα χρονιά.
Οι εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Η ριζοσπαστική αριστερά υποσχέθηκε να αντιταχθεί στις περικοπές των κρατικών δαπανών.
Αλλά μετά από μήνες βασανιστικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές, αντι-ευρωπαϊκή ρητορική και ένα δημοψήφισμα, το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα έκανε τη στροφή.
Συνθηκολόγησε στις απαιτήσεις των δανειστών για ακόμη περισσότερη λιτότητα ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Συνολικά, η Ελλάδα έχει διασωθεί τρεις φορές από το 2010, ενώ ήδη έχει λάβει περίπου 330 δισ. ευρώ από τους επίσημους πιστωτές της: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Θολώνοντας τα νερά με τους δανειστές, όμως, ο Τσίπρας φαίνεται να πιέζει να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το τρίτο πακέτο στήριξης, εξαιτίας, όπως λέει, της μη εποικοδομητικής στάσης του σε φορολογικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα.
Το ζήτημα της διαγραφής του ελληνικού χρέους παραμένει, καθώς πολλές απόψεις (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ) αναφέρουν ότι χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η οικονομία της Ελλάδας δεν θα είναι σε θέση να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Το ΔΝΤ προβλέπουν ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016 και ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, στο 27,1%.
“Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει μια στρατηγική για την ανάπτυξη ή ακόμη και μια στρατηγική ευρύτερα”, αναφέρει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής του Open Europe.
“Η κυβέρνηση περνά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις υποστηρίζει, προκαλώντας σαφή ερωτήματα για το κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν στην πραγματικότητα να υλοποιηθούν.
Υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
Σήμερα η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί”, προσθέτει ο Ruparel, εκτιμώντας ότι “δεν είναι σαφές αν αυτή η διάσωση θα λειτουργήσει εκεί που οι άλλες απέτυχαν”.
Ένα μεγάλο μέρος του 2016 θα αναλωθεί στην συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό έχει λάβει περισσότερες πολιτικές διαστάσεις, παρά οικονομικές, σύμφωνα με το CNBC.
Η συζήτηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην παράταση των προθεσμιών λήξης του χρέους, παρέχοντας μεγαλύτερες περιόδους χάριτος.
Μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να σύρθηκε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τους δανειστές αυτό το καλοκαίρι, αλλά επέζησε των εκλογών του Σεπτεμβρίου, που ήταν ουσιαστικά μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ηγεσία του.
Παρά το γεγονός ότι επέζησε μετά από μια χρονιά γεμάτη πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, ο Τσίπρας θα αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις στη λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, ενόψει των σκληρών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσει.
Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες έχουν επίσης αρχίσει και πάλι να γίνονται, ενώ η Ελλάδα είναι η de facto πύλη για χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
“Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο σύντομος μήνας του μέλιτος του Τσίπρα τέλειωσε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απότομη πτώση στη δημοτικότητά του (που εκτιμάται στο 18,4%), με την έλλειψη οποιασδήποτε αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης να είναι προφανής.
Οι δανειστές έδωσαν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. προς την Ελλάδα, μετά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εγκριθούν.
Τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα σε συνδυασμό με την «ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία» θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Piccoli.
«Οι υποσχέσεις της ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τον Τσίπρα να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα, αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο συνασπισμός του θα μπορούσε να εγκρίνει το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων με την υπάρχουσα, ισχνή πλειοψηφία του, ειδικά αν οι δανειστές σκληρύνουν και πάλι τη θέση τους», κατέληξε ο Piccoli.