Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς ξεμπροστιάζει τον ανίδεο Τσέχο πρόεδρο – Ανακαλεί τον πρέσβη

Ο Κοτζιάς ξεμπροστιάζει τον ανίδεο Τσέχο πρόεδρο – Ανακαλεί τον πρέσβη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Ευρωζώνη, Μίλος Ζέμαν, Νίκος Κοτζιάς, Τσεχία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε μία κίνηση ένα βήμα πριν την πλήρη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τσεχία προχωρά ο Νίκος Κοτζιάς, ανακαλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας από τη χώρα. Με αυτή την κίνηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατρανώνει τη δυσφορία του για τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνουν επισήμως την ανάκληση του πρέσβη, κάνοντας λόγο για κλήση του για διαβουλεύσεις λόγω των συνεχών εμπρηστικών δηλώσεων του προέδρου της Τσεχίας.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών μπορούν να αποκατασταθούν υπό την προϋπόθεση να ανασκευαστούν οι επίμαχες δηλώσεις από τον Ζέμαν.

Τις προθέσεις του απέναντι στην τσεχική προκλητικότητα είχε καταστήσει σαφείς από την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος κληθείς να σχολιάσει είχε δηλώσει πως «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η χώρα του στη νομισματική ένωση, τονίζοντας πως «η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας».

Ο Τσέχος πρόεδρος «δικαιολόγησε» αυτή του τη δήλωση ισχυριζόμενος ότι δεν θέλει οι πολίτες της Τσεχίας να πληρώνουν τα ελληνικά χρέη.

Μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω δηλώνοντας απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου λέγοντας ότι «αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζέμαν εξαπολύει τέτοιου είδους επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς στο παρελθόν έχει επανέλθει με ανάλογες δηλώσεις του τόσο στο Bloomberg όσο και στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes».

Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα της ρελάνς του Νίκου Κοτζιά, σε μία αντίστοιχη κίνηση είχαν προβεί οι τουρκικές διπλωματικές Αρχές όταν το Ισραήλ επενέβη στρατιωτικά στο Μάβι Μαρμαρά στις 31 Μαΐου του 2010.

Σχετικά άρθρα