Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις 12 Ιανουαρίου οι προσφορές για τον ΟΛΠ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιδιωτικοποιήσεις, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Πειραιάς,

Ολοκληρώθηκε στη Morgan Stanley στο Λονδίνο η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ (61%).

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες.

Το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών του λιμανιού του Πειραιά θα αποσφραγιστούν παρουσία των παρατηρητών και των συμβούλων της συγκεκριμένης επένδυσης και η οποία, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται στο πακέτο των 9 αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να τρέξουν άμεσα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης η Morgan Stanley που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μεταβιβάσει στο Ταμείο τις τεχνικές προσφορές που αφορούν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Όταν θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2016 από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος υποψήφιος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ, το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από το συγκεκριμένο επενδυτή νέα βελτιωμένη προσφορά.

Αρχικά θα διατεθεί το 51% των μετοχών του Οργανισμού και στη συνέχεια το υπόλοιπο 16% σε ορίζοντα πενταετίας, ανάλογα τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα έως το Μάρτιο στη δημιουργία αρχής Λιμένος, όπου θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία αρχής λιμένος (port authority), στην οποία θα ασκείται διοίκηση με διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες, αναμένεται να δημιουργήσει ανάλογη καθυστέρηση και στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Έως τότε, με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρούνται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Στη νέα σύμβαση παραχώρησης δεν αποκλείεται να υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις.

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους των λιμανιών στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών για Ο.Λ.Π συνεχίζονται.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τη διαδικασία αναφέρουν ότι πρόκειται περί ενός εγχειρήματος πολιτικού και οικονομικού ξεπουλήματος, ενώ μιλούν για απεμπόληση κάθε ίχνους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος.

Προσθέτουν ότι έως τώρα η σύμβαση παραχώρησης δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ΔΣ του ΟΛΠ, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των δύο εκτιμήσεων που ανατέθηκαν τον τελευταίο μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά άρθρα