Μια νέα λίστα, αυτή τη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουν οι οικονομικοί Εισαγγελείς προκειμένου να πάνε πολλά βήματα παραπέρα τη λίστα Μπόργενς των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα UBS.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα των Εισαγγελέων που χειρίζεται την υπόθεση έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναλυτικό κατάλογο με κάθε έμβασμα το οποίο έφυγε από την Ελλάδα με κατεύθυνση προς την ελβετική τράπεζα από το 1995 και μετά.
«Τα στοιχεία εμβασμάτων από τα χρόνια της ανεμελιάς μπορεί να αποδειχθούν θησαυρός» σημειώνει με νόημα πηγή με γνώση της υπόθεσης, διευκρινίζοντας ότι 15-20 χρόνια νωρίτερα, σχεδόν κανένας φοροφυγάς στην Ελλάδα δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποιος θα ψάξει τα εμβάσματά του προς την Ελβετία.
Οι μηχανισμοί ελέγχου ήταν ελλιπέστατοι αυξάνοντας τις πιθανότητες οι φοροφυγάδες με κρυφά λεφτά στην Ελβετία- εν προκειμένω- να μην έχουν λάβει τα μέτρα τους για να καλύψουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μαζική αποκάλυψη καταθετών με μαύρο χρήμα, απλοποιείται σημαντικά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται με τη λίστα Μποργενς. Μπορεί να την βόλευε πολιτικά, να έβγαιναν στη σέντρα άμεσα οι 200 καταθέτες οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ήδη με λογαριασμούς έως και 12 εκατ. ευρώ, μετά την έφοδο των εισαγγελέων στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, αλλά πρυτανεύουν οι φωνές της σύνεσης .
«Δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις, μην περιμένετε άμεσα να φύγουν ραβασάκια με φόρους στους ελεγχόμενους» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος σημειώνοντας τη στενή συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών), ώστε κάθε υπόθεση να «δέσει» με αδιάσειστα στοιχεία.
Παράλληλα με τον έλεγχο των καταθετών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Εισαγγελείς ασχολούνται και με την πτυχή των ενδεχόμενων ευθυνών της εμπλεκόμενης τράπεζας . Μια πηγή, δήλωσε πως «φαίνεται να τεκμηριώνονται ευθύνες και για τις τράπεζες αναφορικά με συνέργεια στη διευκόλυνση φοροδιαφυγής»…