Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μνημόνιο: Οι δανειστές συνεννοούνται με τα… μάτια – Ο ρόλος Βελκουλέσκου

Μνημόνιο: Οι δανειστές συνεννοούνται με τα… μάτια – Ο ρόλος Βελκουλέσκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Δαπάνες Υγείας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μιχάλης Ιγνατίου, Μνημόνιο, Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Τρόικα,

Δεν προτίθενται να κάνουν πίσω για την επιβολή των σκληρών μέτρων στην Ελλάδα, κυρίως στο ασφαλιστικό και στις δαπάνες υγείας, οι δανειστές.

Ειδικότερα δε, για την μείωση των συντάξεων και των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις , είναι κάθετοι.

Όπως , μάλιστα, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, από την Ουάσινγκτον η υπόθεση του ασφαλιστικού μπορεί να αποδειχθεί «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης στην περίπτωση που η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι θετική, όπως ευελπιστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι δανειστές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, το θέμα πρέπει να «κλείσει» πριν από την επιθεώρηση του Ιανουαρίου. Διαφορετικά η επιθεώρηση, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 15 ή στις 18 Ιανουαρίου, θα καθυστερήσει.

Όπως υποστηρίζουν, οι δανειστές πάντως, εάν επιτευχθεί συμφωνία για το ασφαλιστικό, και αν ψηφιστεί αυτή στη Βουλή, θα δοθεί μεγάλη ώθηση προς τα εμπρός για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα του Προγράμματος», τόνισαν χαρακτηριστικά. «Τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν εύκολα», σημείωσαν.

Οι δύο πλευρές ανιχνεύουν τις προθέσεις η μία της άλλης. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει έτοιμη μία εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που η εισήγηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές. Αναμένεται να προτείνει την χρησιμοποίηση των δανεικών που δεν χρειάστηκαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Εάν οι δανειστές αποδεχθούν την πρόταση, η κατάληξη σε συμφωνία θα είναι πολύ εύκολη.

Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των επικεφαλής των Θεσμών είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και περιέχουν δράμα. «Είδατε τη ταινία «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»; Το ίδιο πράγμα… Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Συζητούν ασταμάτητα μέχρι το πρωί», τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι τις πλείστες φορές ήρεμος και απολαυστικός συνομιλητής, όπως ειπώθηκε στο ΕτΚ. Όμως, όταν νοιώθει να αμφισβητείται η αξιοπιστία του γίνεται …θηρίο. Μας περιέγραψαν την εξής σκηνή όταν γινόταν συζήτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Ελληνας υπουργός κατέθεσε την άποψη ότι δεν δείχνουν πολύ ενδιαφέρον για το θέμα οι ξένοι τραπεζίτες και επενδυτές, για να του απαντήσει ένας εκ των συνεργατών του κ. Κοστέλλο της Κομισιόν: Όχι, ενδιαφέρονται.

Εξαλλος ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε: «Δηλαδή με χαρακτηρίζεις ψεύτη; Με χαρακτηρίζεις ψεύτη;».

Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση του κ. Κοστέλλο για να ηρεμήσει ο κ. Τσακαλώτος και να συνεχιστεί η συζήτηση.

Οι Ελληνες υπουργοί εκνευρίζονται και με τον τρόπο με τον οποίο συνεννοούνται ενώπιον τους οι εκπρόσωποι των βασικών Θεσμών, του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Ο βασικός συνομιλητής τους είναι ο κ. Κοστέλλο, ο οποίος όμως κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα αναζητεί την συγκατάθεση της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Συνεννοούνται με τα μάτια», είπαν οι αξιωματούχοι. «Η κ. Βελκουλέσκου δεν ομιλεί πολύ, συμμετέχει μέχρι τώρα το πολύ στο 5% των συζητήσεων. Όμως, πάντα οι υπόλοιποι συναδέλφοι της αναζητούν την συγκατάθεση της, δια νοημάτων και άλλων τρόπων για να δώσουν τη δική τους απάντηση».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έκαναν καμία συζήτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εναντίον του ΔΝΤ. «Ηταν ως να μην έγιναν ποτέ», τόνισαν οι αξιωματούχοι. «Καμία αναφορά από κανένα»…

Σχετικά άρθρα