Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Κορυφής: Άμεση δημιουργία των hot spots

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frontex, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε με συμφωνία στα συμπεράσματα πως μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε αναγνώρισαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του σχεδίου το οποίο έχει εκπονηθεί, καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων για «ανάκτηση του ελέγχου» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της συνθήκης Σέγκεν.

«Το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σέγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναπτύξει μια στρατηγική με στόχο την αναχαίτιση των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σέγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση «επειγόντως», καθώς η εφαρμογή είναι «ανεπαρκής».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνονται σαφείς πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία hotspots. Ταυτόχρονα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, όπως επίσης έδωσαν το πράσινο φως ώστε να αρχίσει η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης της Κομισιόν για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως, μεταξύ άλλων:

Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σέγκεν, με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας

Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη δημιουργία και λειτουργία των hotspots αλλά και να διασφαλίσουν ότι η Frontex διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Να διασφαλίσουν τη συστηματική και πλήρη αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων

Να εφαρμόζουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης

Να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

Να συνεχίσουν την εφαρμογή του εγκεκριμένου προγράμματος επανεγκατάστασης

Να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις.

Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να γίνεται επαναπατρισμός μεταναστών και προσφύγων.

Επιπλέον, θα εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν, αλλά τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου σχετικά με μια «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων».

Τονίζεται δε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας, ενώ η Επιτροπή σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις της για αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Σχετικά άρθρα