Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις με χουντικό νόμο

Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις με χουντικό νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Οικολόγοι Πράσινοι,

Με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλάνε για “επικίνδυνο περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι” από την κυβέρνηση, αναφερόμενοι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας:

“Για μία ακόμη φορά επιχειρείται ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, παρά την αυξημένη τυπική ισχύ που αυτά έχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σε αυτή τη λογική η Κυβέρνηση με μία -δυστυχώς όχι καινοφανή- απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αντί να προάγει το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της Προεδρίας της στην ΕΕ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις πολιτών εν όψει της συνόδου του Ecofin και του Eurogroup στο Ζάππειο για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προληπτική περιστολή δικαιώματος. Θυμίζουμε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται συνταγματικά (Άρθρο 11 Σ.), αλλά και από διεθνείς συμβάσεις (άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άρθρο 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων) και ανήκει στις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι επιτρεπτοί μόνο κατά την περίπτωση στην οποία προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα ή από νόμο, εφόσον συμφωνούν με την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25, παράγραφος 1 του Συντάγματος).

Η προληπτική απαγόρευση της ελεύθερης συγκέντρωσης προσώπων δεν είναι σύμφωνη ούτε με το πνεύμα του Συντάγματος, ούτε με το διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων βασίζονται στο νομοθετικό διάταγμα 794/1971 που εκδόθηκε επί της χουντικής κυβέρνησης της 21ης Απριλίου. Στην ίδια φιλοσοφία το άρθρο 171 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι «όποιος μετέχει σε δημόσια συνάθροιση – που απαγορεύτηκε νόμιμα από την αρμόδια αρχή – τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή», χωρίς ο νομοθέτης να δίνει στο δικαστήριο την αρμοδιότητα να κρίνει τη σκοπιμότητα της απαγόρευσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον όταν είναι προληπτικός και δεν ακολουθεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, ζητούμε την άμεση κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος, καθώς και κάθε διάταξης που είναι αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος αναφορικά με την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων”.

Σχετικά άρθρα