Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλο αδερφό στους “άτακτους” υπουργούς βάζει ο Τσίπρας

Μεγάλο αδερφό στους “άτακτους” υπουργούς βάζει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο,

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής υπό τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Μιχάλη Καλογήρου για τον έλεγχο της πορείας όλων των υπουργείων αποφάσισε μετά και τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να προλάβουν τυχόν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα με τους θεσμούς για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να μην βρουν οι κύκλοι του Σόιμπλε που καραδοκούν στη… γωνία για να επαναφέρουν τα σενάρια προσωρινού Grexit πρόσφορο έδαφος για να δράσουν.

Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο μέρος που της αναλογεί τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, αλλά την ίδια ώρα καθιστά υπόλογους τους υπουργούς για τυχόν αβελτηρίες που θα θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα και επομένως και την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας στενεύει τον κλοιό γύρω από τους υπουργούς που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος υλοποίησης των προαπαιτούμενων, με το καμπανάκι να χτυπά κυρίως για τους Γιώργο Κατρούγκαλο που έχει επωμιστεί το μεγάλο βάρος του Ασφαλιστικού και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος καλείται να φέρει εις πέρας την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα πρέπει να παρουσιάσει και άμεσα έργο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενοι στην απόφαση αυτή του πρωθυπουργού, υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει προαναγγείλει από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο, όταν σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο είχε σημειώσει πως το πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές όλοι οι υπουργοί θα αξιολογηθούν και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις για όσους δεν απέδωσαν στα καθήκοντά τους.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο της εν λόγω επιτροπής των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα δεν θα βρίσκονται μόνο οι μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει κοινωνική μέριμνα και κυβερνητικό έργο εκτός του μνημονιακού πλαισίου για τα ελαφρύτερα στρώματα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απλά εκτελεστής υλοποίησης του μνημονίου, αλλά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο που να την διαφοροποιήσουν και στην πράξη από τις κυβερνήσεις της στείρας εκτέλεσης των συμφωνηθέντων.

Για αυτό το λόγο μάλιστα στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για όλα τα νομοσχέδια τα οποία θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον ένα του αποκαλούμενου παράλληλου προγράμματος.

Σχετικά άρθρα