Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαντέλης: Δεν πήρα μίζα από τη Siemens αλλά … χορηγία!

Μαντέλης: Δεν πήρα μίζα από τη Siemens αλλά … χορηγία!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Siemens, Μαύρο Χρήμα, ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης,

Με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού φαίνεται πως παίζει ο κ. Τάσος Μαντέλης ο οποίος ναι μεν παραδέχεται ότι χρηματίστηκε από τη Siemens, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μίζα αλλά για… χορηγία!

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν χορηγία προεκλογικής φύσεως και όχι μίζα, από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ επανέλαβε στην απολογία του ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης ο πρώην υπουργός ο οποίος -κατά το κατηγορητήριο- διαμόρφωσε την ανάλογη υποδομή, «ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού» υποστήριξε ότι τον χρησιμοποίησαν ως εξιλαστήριο θύμα επειδή «στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που θελαν για να μου φορτώσουν τα πάντα».

Αναφερόμενος στην επίμαχη σύμβαση για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ ο Τάσος Μαντέλης και αποποιούμενος κάθε κατηγορία περί δωροδοκίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενο, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβαση. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό».

«Δεν υπήρξε ένοχη σχέση»

Περιγράφοντας την μετέπειτα συμπεριφορά του, όταν πλέον ολοκληρώθηκε η θητεία του, επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε και τον επερχόμενο υπουργό για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν.

«Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί».

Όπως είπε, ο λόγος που προχώρησε με αυτόν τον τρόπο, ήταν ότι ήξερε ότι τα ποσά που έλαβε ήταν “χορηγία”: «Ήξερα ότι αυτή ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος». Προκειμένου να εξηγήσει για ποιό λόγο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει “εκλογική χορηγία” -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντέλη, και τις δύο χρονιές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό, και μάλιστα το 2000 πράγματι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών.

«Γι’ αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία», είπε.

«Επικερδής η σύμβαση» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος πρώην υπουργός, χαρακτήρισε τη σύμβαση ως «την πλέον επικερδή σύμβαση του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα».

Αναρωτήθηκε δε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων:

«Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε «δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά”. Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε».

Όπως εξήγησε κατά την απολογία του, ο ίδιος ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία μετά από τη βούληση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και του γνωμοδοτικού οργάνου: «Ήταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή συναρτόταν με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα έρχομαι σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο».

Στο εδώλιο κάθονται, εκτός από τον πρώην υπουργό, το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Ηλ. Γεωργίου, ο συνεργάτης του πρώην υπουργού, Αρ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Η απολογία του Τ. Μαντέλη δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα