Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε τώρα Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε τώρα Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Πρόσφυγες, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, Σύνοδος Κορυφής, Συντάξεις,

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών άμα τη επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας πράξη τα όσα είχε προαναγγείλει με δύο συνεντεύξεις του σε Έθνος και Αυγή για εθνικό διάλογο για τα μείζονα εθνικά ζητήματα που είναι ανοιχτά και έχουν έρθει στην επικαιρότητα, όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, η παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών προσανατολίζεται να λάβει χώρα το Σάββατο, καθώς την Κυριακή ο κ. Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Σε περίπτωση που δεν γίνει το Σάββατο, αν και κάτι τέτοιο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται το ασφαλιστικό και το προσφυγικό – ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς για την κατάσταση πριν την αναχώρησή του για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στο ασφαλιστικό θα ζητήσει τις θέσεις των κομμάτων, ώστε πάνω σε αυτές να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος, προκειμένου να καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί μία συνολική στρατηγική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κάτι το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ωστόσο, εντός του ίδιου πλαισίου εντάσσονται από το κυβερνητικό επιτελείο, τόσο τα μείζονα εθνικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια από τις τρομοκρατικές απειλές, όσο και η μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Μόνο τυχαίο εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής για «εθνικό διάλογο στην Παιδεία σε τρία επίπεδα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης».

Το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έρχεται λίγες ημέρες μετά την συρρίκνωση κατά δύο έδρες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή με τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου.

Από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τονίζοντας στη συνέντευξή του στο Έθνος: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο» πρσέθετε.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι αναζητούν συναίνεση λόγω του φόβου για νέους τριγμούς λόγω του ασφαλιστικού, υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν εφαρμοστικούς νόμους μίας συμφωνίας που υπερψήφισαν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Πέραν τούτου, απορρίπτουν κατηγορηματικά τα κυοφορούμενα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, τα οποία έχουν προβάλλει μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας σε διάλογο με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε περίπτωση που χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη.

Την στροφή του Μεγάρου Μαξίμου στον εθνικό διάλογο και τις ευρύτερες συναινέσεις για τα μεγάλα εθνικά θέματα, τον οποίο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, είχε προαναγγείλει από το πρωί με «τιτίβισμά» του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και διάλογο. Το δημόσιο συμφέρον, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης το πρωί της Πέμπτης στο Twitter.

Τα κόμματα πλην του ΚΚΕ θα προσέλθουν κανονικά στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σχετικά άρθρα