Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που η Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Δέκα δύσκολα χρόνια πολλών προκλήσεων, που αντιμετώπισε με πυγμή, αποφασιστικότητα ακόμη κι όταν ο άνεμος δεν ήταν ούριος.
Καμιά φορά εκπλήσσει ακόμη και τους φίλους της, γράφει η Deutsche Welle. Η ευκαιρία δόθηκε τελευταία, όταν το περασμένο καλοκαίρι κίνησαν προς τη Γερμανία πρόσφυγες από την Εγγύς Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια. Δεν ήταν δεκάδες, ούτε χιλιάδες, ήταν εκατοντάδες.
Και όταν κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται πότε θα κλείσουν τα σύνορα, η Μέρκελ εξέπληξε με την απάντησή της. «Το δικαίωμα στο άσυλο δεν γνωρίζει ανώτατο όριο». Η πάντα προσεκτική καγκελάριος ξαφνικά αντέδρασε απρόοπτα και το ερώτημα που πλανάται από τότε είναι, ξέρει τι κάνει;
Τρομοκρατία, υποκλοπές
Οι καιροί δεν είναι εύκολοι για την καγκελάριο. Το προσφυγικό αποτελούσε μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση και ξαφνικά προστέθηκε και η τρομοκρατία. Αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία ζωής είναι πιο ισχυρή από κάθε τρομοκρατική πράξη.
Ας απαντήσουμε στους τρομοκράτες με το να βιώνουμε με αυτοπεποίθηση την ελευθερία μας ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ».
Τα δέκα χρόνια στην καγκελαρία ήταν όλο προκλήσεις. Το 2013 στην Αγία Πετρούπολη κόντεψε να πέσει σε πολιτική παγίδα. Παρά τα συμφωνηθέντα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να της αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλήσει στα εγκαίνια έκθεσης για τα κλοπιμαία έργα τέχνης στο Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μέρκελ απείλησε ότι θα συντομέψει την επίσκεψή της κάνοντας κίνηση ματ. Η νίκη της αποδεικνύει τις ικανότητές της στο πολιτικό πόκερ.
Άλλες ικανότητες επέδειξε στην υπόθεση υποκλοπών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA. Ο πρώτος τη τάξει σύμμαχος της Γερμανίας να κατασκοπεύει γερμανούς φίλους με όλους τους κλασσικούς κανόνες κατασκοπείας και μάλιστα το τηλέφωνο της καγκελαρίου, είναι κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. «Μεταξύ φίλων δεν μπορεί να γίνονται υποκλοπές, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει», ήταν η απάντηση της Μέρκελ. Στην αρχή σιώπησε, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου την αγανάκτησή της.
Διάσωση του ευρώ και της Ελλάδας
Στην ευρωπαϊκή σκηνή επέδειξε πραγματική πυγμή. Από το 2008 όλοι καταφεύγουν στις ικανότητες που διαθέτει στη διαχείριση κρίσεων. Και όταν η Ελλάδα ήταν στο απώγειο της δημοσιονομικής κρίση η Μέρκελ προσπάθησενα διασώσει το ευρώ.
«Η γερμανική πολιτική είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», επαναλάμβανε. «Οι βάσεις της πολιτικής μας, οι αρχές, είναι πάντα οι ίδιες: από την μια πλευρά προσπάθειες της ίδιας της χώρας και από την άλλη πλευρά αλληλεγγύη». Η στάση της συνάντησε τη στήριξη από την πλειοψηφία των ευρωπαίων εταίρων.
Αλλά με την ίδια ευκολία η Μέρκελ μπορεί να διορθώνει και να ανατρέπει παλιές τις πεποιθήσεις και αποφάσεις. Για παράδειγμα, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκοσίμα άλλαξε κατά 180 μοίρες θέση και από υποστηρίκτρια της πυρηνικής ενέργειας προωθεί τώρα την αποδέσμευση της Γερμανίας από τα πυρηνικά εργοστάσια.
«Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στην πολιτική καθημερινότητα (…) διατηρώντας τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παρά τις επιπτώσεις από το δυστύχημα”.
Το προσφυγικό και το πολιτικό μέλλον Μέρκελ
Στην πολιτική η Άγκελα Μέρκελ «επιβιβάστηκε» σχετικά αργά και μάλλον τυχαία. Ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος του τελευταίου πρωθυπουργού της Α. Γερμανίας Λόταρ ντε Μεζιέρ η 35χρονη τότε Μέρκελ είχε την ευκαιρία να δείξει τις επικοινωνιακές και οργανωτικές της ικανότητές.
Αφού έγινε μέλος στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπό την καγκελαρία του Κόλ αναλαμβάνει το 1994 υπουργός Περιβάλλοντος και Ασφάλειας των Πυρηνικών Αντιδραστήρων. Ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, στα απόλυτα μέτρα μιας διδάκτορος Φυσικής. Όταν το 1998 ο Χέλμουτ Κολ χάνει τις βουλευτικές εκλογές, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων του κόμματος. Αλλά η Μέρκελ διαβλέπει τις ευκαιρίες να σταθεροποιήσει τη θέση της στην μετά Κολ εποχή.
Τον Απρίλιο του 2000 εκλέγεται νέα πρόεδρος του CDU και στις εκλογές του 2005 γίνεται καγκελάριος κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Επί 15 χρόνια πρόεδρος του κόμματος, δέκα χρόνια καγκελάριος, η Μέρκελ καταφέρνει να εξουδετερώνει όλους τους κομματικούς αντιρρησίες.
Η δεκάχρονη θητεία της έχει περάσει ήδη στην ιστορία και πολλοί αναμένουν ότι το πολιτικό της μέλλον θα κριθεί από την τροπή που λάβει η πολιτική της στο προσφυγικό.
Πηγή: dw.com