Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρέστα για «γάμο» και «προικιά» με το στανιό

Ρέστα για «γάμο» και «προικιά» με το στανιό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διαπλοκή, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Νικολόπουλος, ΠΑΣΟΚ, Στάθης Παναγούλης, ΣΥΡΙΖΑ, Τηλεόραση,

Σε μία άνευ προηγουμένου σεναριολογία για επικείμενη πτώση της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες, μετά και τη διαγραφή δύο βουλευτών και την συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις 153 έδρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μεγάλη μερίδα του εγχώριου Τύπου, «εξάγοντας» αντίστοιχα δημοσιεύματα και στο εξωτερικό.

Οι τριγμοί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένοι και αδιαμφισβήτητοι, καθώς δύο βουλευτές της αποτελούν παρελθόν από την κυβερνητική ισχύ και πιθανότατα να καταψηφίσουν τους μεγάλους κάβους της επώδυνης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τη δέσμη των μέτρων για το 2016 και το 2017 με σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που ακολουθούν, ωστόσο εμφανής είναι η κινητοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς πλέον το «μαξιλαράκι» ασφαλείας κατέβηκε στους δύο μόλις βουλευτές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του στον Προκόπη Παυλόπουλο και τη συζήτηση για μίνιμουμ πολιτική συναίνεση, δήλωση η οποία έβγαλε μονομιάς από τα δημοσιογραφικά και πολιτικά συρτάρια τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση που είχαν σκονιστεί για δύο μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο για εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Εδώ και μέρες του tribune έχει υπογραμμίσει με εκτενές ρεπορτάζ του με τίτλο «Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να βγάλει Χριστούγεννα στο Μαξίμου ο Τσίπρας» το σχέδιο της διαπλοκής να «φορέσει κολάρο» στην κυβέρνηση μέσα από την είσοδο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με το μανδύα της εθνικής συστράτευσης.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η επίκληση σε μίνιμουμ συναίνεση αφορά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα οποία δεν περισσεύει πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, όπως το προσφυγικό και την αντιμετώπιση της πανευρωπαϊκής τρομοκρατικής απειλής του τζιχαντισμού. Πέραν αυτού, με τη δήλωσή του αυτή ο Αλέξης Τσίπραας επιχείρησε να αφήσει έκθετες τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που ψήφισαν τη συμφωνία του καλοκαιριού και όπως τονίζεται από το Μαξίμου «υιοθετώντας κορώνες Μαυρογυαλούρου τώρα κατακεραυνώνουν για μικροκομματικά οφέλη, θέτοντας σε κίνδυνο στην τελική ευθεία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διευθέτηση του χρέους»

Αντ’ αυτού, μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν την εν λόγω δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός υπό το φόβο της πτώσης της κυβέρνησης, ζητά πολιτική συνέναιση για το ασφαλιστικό και τον πρϋπολογισμό που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η στάση της αντιπολίτευσης, και ειδικά των πρώην συνεταίρων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ» σημείωναν το απόγευμα της Παρασκευής κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «χρέωναν στην κυβέρνηση χαρακτηρισμούς όπως “αναλγησία” και “αριστερός νεοφιλελευθερισμός” λες και έπεσαν χθες με αλεξίπτωτο στη χώρα. Αποκαλύπτουν έτσι την ανευθυνότητά τους». «Πώς είναι δυνατόν δύο κόμματα που υπερψήφισαν τη συμφωνία με τους θεσμούς να αρνούνται συστηματικά να ψηφίσουν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίησή της;» διερωτώνταν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως «και όμως συνέβη. Και δεν συνέβη μόνον από αντιπολιτευτική συνήθεια. Είναι βέβαιο πως και τα δύο κόμματα δέχτηκαν σοβαρές πιέσεις από τους διαπλεκόμενους υποστηρικτές τους για να γκαζώσουν την επιχείρηση “ρίξτε την κυβέρνηση τώρα” πριν αυτή ισχυροποιηθεί».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αγώνας που γίνεται από την πλευρά των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης και των μεγάλων εκδοτικών και μιντιακών συγκροτημάτων δεν στοχεύει τόσο στην πτώση της κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο, όσο στην είσοδό τους σε μία οικουμενική κυβέρνηση προκειμένου να παρέχουν προστασία στα εγχώρια συμφέροντα που θίγονται.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα με εντολή του λαού ήρθε και με εντολή του λαού θα κυβερνήσει» σημειώνουν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου.

Πέραν αυτών, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε συνομιλία με το tribune συσχέτιζαν τον οργασμό σεναρίων για οικουμενική κυβέρνηση και αστάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τις μεγάλες υποθέσεις που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στο μέτωπο της Δικαιοσύνης και στις οποίες εμπλέκονται ουκ ολίγοι μιντιάρχες και ολιγάρχες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπόθεση των θαλασσοδανείων στα ΜΜΕ, αλλά και την επικείμενη αλλαγή του τηλεοπτικού χάρτη, καθώς όσοι δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χάσουν τα κανάλια τους…

Η ρελάνς Τσίπρα Καμμένου και το ηθικό βάρος του Σακελλαρίδη

Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις «εξώσεις» των δύο βουλευτών τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπραςς  δεν θα μπορούσε να μην διαγράψει τον κ. Παναγούλη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση και διατήρηση της πολιτικής της ανεκτικότητας, σε κάθε ένα από τα επόμενα δύσκολα νομοσχέδια μία ομάδα επίδοξων «ανταρτών» θα απειλούσε με καταψήφιση, δημιουργώντας προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο και θέτοντας σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν παράλληλα συνεργάτες του πρωθυπουργού στον «έντιμο» όπως τον χαρακτηρίζουν τρόπο με τον οποίο παραιτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης και το «κοντράστ» που δημιουργήθηκε με την περίπτωση του Νίκου Νικολόπουλου που δεν δέχθηκε να παραδώσει την έδρα του. Κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν μετά την επώδυνη για την κυβέρνηση ψηφοφορία, ότι με την κίνησή του αυτή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δημιούργησε ένα ηθικό προηγούμενο που θα αφήσει έκθετους όποιους θελήσουν στο μέλλον να διαφοροποιηθούν από την κεντρική κυβερνητική πολιτική και να διατηρήσουν τα βουλευτικά τους προνόμια και τη βουλευτική αποζημίωση.

Την ίδια ώρα, πάρα τις πολύ λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται για το κυβερνητικό επιτελείο, αξιωματούχοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι όσο πιο οριακή είναι η κοινοβουλευτική επικράτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόσο πιο ασήκωτο είναι το βάρος για όποιον αποφασίσει να διαφοροποιηθεί, καθώς η κίνησή του αυτή θα συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης και νέες περιπέτειες για ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα