Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργικό συμβούλιο με άρωμα Eurogroup – Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα

Υπουργικό συμβούλιο με άρωμα Eurogroup – Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, Ελληνικό Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κόκκινα Δάνεια, Πρόσφυγες, Υπουργικό Συμβούλιο,

Στις 10:30 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί από το οικονομικό επιτελείο, η κατάσταση στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση από τους διεθνείς πιστωτές και να προχωρήσει εν συνεχεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έναρξη για τη συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται μετά και το Eurogroup αισιοδοξία ότι «είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Ωστόσο, την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών στην Αθήνα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κουρέματος των καταθέσεων από τυχόν καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναγκάζουν το κυβερνητικό επιτελείο στην αναζήτηση των ορίων του «έντιμου συμβιβασμού», όπως είχε χαρακτηριστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το μεγαλύτερο βάρος του συμβιβασμού από την πλευρά της Ελλάδας πέφτει στο μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων και στο εισοδηματικό και περιουσιακό όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί να βγει στη σφυρί η πρώτη κατοικία, καθώς η πρόταση της Αθήνας αρχικά παρείχε ασπίδα προστασίας σχεδόν στο 90% των δανειοληπτών ενώ πλέον η τελευταία συμβιβαστική πρόταση αφήνει εντός του νόμου Κατσέλη το 50%.

Την ίδια ώρα πάντως το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσει τόσο η προσφυγική κρίση όσο και η υπόθεση Πανούση, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά άρθρα