Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαύρα μαντάτα από Eurogroup: Δεν εκταμιεύονται τα 2 δισ. για την Ελλάδα

Μαύρα μαντάτα από Eurogroup: Δεν εκταμιεύονται τα 2 δισ. για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Βρυξέλλες, Ευρωζώνη, Μνημόνιο,

Μαύρα είναι τα μηνύματα από το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να βγει λευκός καπνός για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ώστε να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία.

Ο Σόϊμπλε προσχερχόμενος στη συνεδρίαση, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στις ελληνικές προσδοκίες, ξεκαθαρίζοντας πως: «Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά».

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάτι που δεν υπήρχε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και η ελληνική πλευρά φέρεται να μην έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια συζήτηση.

Στην ίδια σκληρή γραμμή και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που προειδοποίησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ντομπρόβσκις: Προθεσμία 2 εβδομάδων

Υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά και έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, υπογράμμισε ο Ολλανδός πολιτικός. Δεν προβλέπεται να εκταμιευθεί σήμερα η επόμενη δόση για την Αθήνα, πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός πως το Eurogroup αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να καταγράψουμε τη πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Πριν από δυο εβδομάδες ήμουν στην Αθήνα και μπορώ να πω πως το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι υψηλό. Οι ελληνικές αρχές είναι ξεκάθαρα διατεθειμένες να εργαστούν για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και να ολοκληρώσουν την πρώτη πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχουν φυσικά κάποια ανοιχτά θέματα, όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σενάρια ελάφρυνσης των στόχων του προγράμματος δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα λόγο του μεταναστευτικού ο Ντομπρόβσκις απάντησε:

«Δεν θα κάνω κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα, καθώς υφίστανται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στο μνημόνιο. Υπάρχει όμως ξεκάθαρα μια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτή της προσφυγικής κρίσης και συνεπώς πρέπει να τη λάβουμε υπόψη, παρέχοντας χρηματική βοήθεια και βοηθώντας να στήσουμε τα κέντρα φιλοξενίας (hotspots). Πρέπει γενικότερα να γίνει μια διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα».

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει χρονική πίεση για τις μεταρρυθμίσεις

Σε εκκρεμή ζητήματα, που όπως είπε πρέπει να συζητηθουν, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σημείωσε πάντως, ότι το κλίμα είναι θετικό «γιατί έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα» και η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει χρονική πίεση για την ολοκλήρωση και των δύο σετ μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών, μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πολλή δουλειά έχει γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αποτελεί «βασική προτεραιότητα» έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά άρθρα