Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορυφώνεται το θρίλερ για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup

Κορυφώνεται το θρίλερ για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Euroworking Group, Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κόκκινα Δάνεια, Μνημόνιο,

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών να κορυφώνονται, ώστε να καταστεί εφικτή μία συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ από το Eurogroup.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χαμηλώνει ο πήχης για οριστική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, καθώς το βάρος έχει πέσει στην πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ηγετών για το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει άλλες «εκπτώσεις» από τις παραχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει προς τους πιστωτές.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Κυριακή είχε τηλεφωνικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντάς τους ότι τυχόν επιμονή στο θέμα των κόκκινων δανείων μπορεί να διασαλεύσει την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Εξάλλου, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι το 90% των προαπαιτούμενων δράσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τα αγκάθια που παραμένουν να συνοψίζονται στα “κόκκινα” δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον “νόμο Κατσέλη”), τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το αγγελιόσημο και τις διοικήσεις των τραπεζών. Τα ζητήματα αυτά παρέμειναν άλυτα και μετά την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι τυχόν νέο αδιέξοδο και μη εκταμίευση της δόσης θα λυθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης για το προσφυγικό και πιθανότατα σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup και EuroWorking Group μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει και η Κομισιόν

Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup, καθώς δεν υπάρχει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ισχυρές πιέσεις για συμφωνία από Γαλλία – Στο πλευρό της Ελλάδας ο Σαπέν

Από την άλλη μεριά η Γαλλία φαίνεται να πιέζει για συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε πως μια συμφωνία είναι εντελώς πιθανή σήμερα, για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και της καταβολής των δόσεων στην Ελλάδα.

Ο Σαπέν υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως σε ένα από τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, που θέλουν να διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ήταν «περίεργο να απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις χώρες πιστωτές», αφήνοντας αιχμές εκ νέου για τη στάση του Eurogroup που ελέγχεται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει από το… παράθυρο το σενάριο του προσωρινού Grexit.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στη Γαλλία όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπάρχουν μέσα καταφυγής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις.

«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαιρέτισε με πολύ υποστηρικτικό τρόπο της προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλλει η Αθήνα.

«Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τοποθετείται στη σχολαστική τήρηση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου», με την οποία αποφεύχθηκε μία έξοδος από το ευρώ, δήλωσε ο Σαπέν.

Συμφωνία και εκταμίευση εντός των ημερών «βλέπουν» οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα αρκετοί γερμανοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι παρά το φαινομενικό αδιέξοδο θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Αυτό, όπως σημειώνει το dpa, θα γίνει πιθανότατα λίγες μέρες αργότερα.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάγνωση της Die Welt , που γράφει μεταξύ άλλων σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι «ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν δημιουργείται η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Αντιθέτως, πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες» και ότι πολύ σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Σχετικά άρθρα