Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα αλλάζει όλα στη Βουλή ο Βούτσης

Τα αλλάζει όλα στη Βουλή ο Βούτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Ελληνική Κυβέρνηση, Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ,

Δυσάρεστες… εκπλήξεις προετοιμάζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε βουλευτές, πρώην Πρωθυπουργούς, πρώην Προέδρους της Βουλής, αλλά και πρώην και νυν προέδρους Κ.Ο. Αυτό γιατί εισηγείται μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και επανεξέταση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού της Βουλής.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής σε ενημέρωση που έκανε πριν λίγο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει το επόμενο διάστημα. Ο κ. Νίκος Βούτσης, ενόψει και της αυριανής πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, ανέφερε ότι μια από τις εισηγήσεις του, στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών και εξορθολογισμού θα είναι να τροποποιηθεί η διάταξη του ΚτΒ για τους υπαλλήλους και συνεργάτες των βουλευτών και όσων πρώην θεσμικών παραγόντων δικαιούνται μετακλητούς υπαλλήλους και συνεργάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα προτείνει, σε πρώτο στάδιο, την μείωση κατά ενός των αποσπασμένων υπαλλήλων που δικαιούνται και έτσι από τρεις που έχουν σήμερα στα γραφεία τους, αυτοί θα μειωθούν σε δύο. Επίσης, στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών της Βουλής, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού της για το νέο έτος θα εξετάσει την δυνατότητα περεταίρω μείωσης των δαπανών, χωρίς αυτή να ακυρώνει το κοινοβουλευτικό έργο από κόμματα και βουλευτές.

Ο κ. Νίκος Βούτσης προανήγγειλε ακόμη την πρόθεσή του να ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο κείμενο, το πρώτο και δεύτερο (κρυφό) Μέρος του ΚτΒ, όπως και όποιος άλλος ειδικός Κανονισμός υπάρχει προκειμένου να υπάρχει παντού διαφάνεια σε σχέση με την λειτουργία της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε επίσης αλλαγή και στις καταθέσεις και δημοσιοποιήσεις των πόθεν έσχες. Όπως είπε, θα αλλάξει η διάταξη σχετικά με τις καταθέσεις των πόθεν έχσες των υπόχρεων. Στην Βουλή θα στέλνονται για έλεγχο και πάλι μόνο τα «πολιτικά» πόθεν έσχες, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν, όπως και παλαιότερα, στην Αρχή Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων.

Υπάρχει, είπε, ήδη μια σχετική συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να δεχθεί και να ελέγξει (έστω και δειγματοληπτικά) έναν τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων.

Αυτό, όμως που αποκάλυψε και μάλιστα όπως είπε έχει συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία, είναι να μην αναρτώνται μόνο τα πόθεν έσχες των πολιτικών αλλά και άλλες κατηγορίες που βρίσκονται στον περίγυρο θεσμικών πυλώνων όπως δικαστών, τραπεζιτών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και διοικητών Οργανισμών έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και οι πολίτες να μαθαίνουν τα πόθεν έσχες και αυτών και να μην στοχοποιούνται μόνο οι πολιτικοί.

Ο Νίκος Βούτσης, ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρωση των κενών θέσεων στα ΔΣ των πέντε συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και των ρυθμιστικών Αχρών, είπε πως “η Κυβέρνηση θα επιθυμούσε να μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει σε πρόσωπα ακόμα και από χθες…”.

Όμως για να υπάρξει συμφωνία 4/5 αυτό προϋποθέτει, στην παρούσα οκτακομματική Βουλή την συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσωπα. Με δεδομένο ότι υπάρχει ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ, είναι κατανοητό ότι αυτή η κουβέντα για πρόσωπα θα μπορεί να ξεκινήσει μετά την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να υπενθυμίζουμε, ότι οι περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές είναι πλέον ακέφαλες…

Αργά, αργά η καταμέτρηση υπαλλήλων

Με ρυθμούς χελώνας, πάντως, αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι προχωράει η διαδικασία απογραφής των υπαλλήλων της Βουλής και που εργάζεται ο καθένας… Ο Πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς για το εάν έχουν εντοπιστεί οι κατά καιρού αναφερόμενοι ως «αργόμισθοι» υπάλληλοι της Βουλής, είπε πως “η διαδικασία και αυτή σιγά – σιγά προχωράει… από τους γενικούς διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι των υπηρεσιών καταγράφουν τους υπαλλήλους, που βρίσκονται και το έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένοι Και σε λίγο διάστημα θα υπάρξει η πλήρης καταγραφή του…”.

Για τους δε «ξεκρέμαστους» συμβασιούχους, περιέγραψε μια «φόρμουλα» αποκατάσής τους, λέγοντας πως θα κληθούν να υπογράψουν μια σύμβαση εργασίας για ενάμιση μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η απογραφή τους και η καταγραφή των αναγκαίων υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται. Στόχος είναι όσοι εργάζονται επί σειρά ετών να καλύπτουν πάγιες ανάγκες και να αποκατασταθούν οι εργασιακές τους σχέσεις

Σχετικά άρθρα