Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόκερ για πολιτική λύση των εκκρεμοτήτων με τον Μοσκοβισί

Πόκερ για πολιτική λύση των εκκρεμοτήτων με τον Μοσκοβισί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Κόκκινα Δάνεια, Μνημόνιο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Εξαιρετικά σημαντική στροφή στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο οποίος το απόγευμα (17:30) θα επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται, όπως αναφέρουν κύκλοι του πρωθυπουργού στο tribune, ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο γόρδιο δεσμό των εκκρεμοτήτων που τελούν σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως διαβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, όπου και υπογράμμισε πως το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα τεθεί σε επίπεδο πολιτικό, ώστε να βρεθεί μία πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση – έντιμος συμβιβασμός.

Έχοντας ήδη στη φαρέτρα του την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα «είδε» με κατανόηση το θέμα που όπως είπε «θίγει θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας», ο Αλέξης Τσίπρας αποσκοπεί σε ένα νέο ηχηρό μήνυμα υπέρ της «έντιμης λύσης» που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια διά στόματος του κ. Μοσκοβισί, με φόντο το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εδώ και καιρό «βλέπουν» το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως θέμα που μπορεί να τεθεί μόνο σε καθαρά κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ως εκ τούτου σημειώνουν πως ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup, που ως επί το πλείστον «ελέγχεται» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους δορυφόρους του, θα επιχειρήσουν να το μεταφέρουν στη Σύνοδο Κορυφής, σε επίπεδο ηγετών.

Στις 6:30 το απόγευμα ο Πιέρ Μοσκοβισί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί και με τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και Εσωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της δόσης και η συνέχιση του προγράμματος της τρίτης δανειακής σύμβασης.

Πέραν τούτου όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στο θέμα του χρέους, καθώς στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, πέραν της επαναβεβαίωσης ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ο πρωθυπουργός θα θίξει και το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αποτελεί συμβατική υποχρέωση και των πιστωτών.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον προηγούμενο μήνα, όμως αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της μητέρας του Γάλλου επιτρόπου.

Σχετικά άρθρα