Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι εισηγείται η Βελκουλέσκου στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τι εισηγείται η Βελκουλέσκου στο ΔΝΤ για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Τρόικα,

Εμπιστευτική έκθεση προς το ΔΝΤ έστειλε η Ντέλια Βελκουλέσκου με τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση την οποία αναμένει εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Όμως, η έκθεση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, η κ. Βελκουλέσκου εκτιμά ότι η αξιολόγηση του κουαρτέτου δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Και αυτό σημαίνει πως πάει πίσω, όχι μόνο η δόση, αλλά και η διευθέτηση του χρέους την οποία οι εταίροι με δηλώσεις τους έχουν τοποθετήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των ελληνικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Στο Μαξίμου πάντως, επικρατεί πυρετός, προκειμένου να προχωρήσει η πολυπόθητη αξιολόγηση. Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς το επιτελείο ήταν ρητή: μέχρι τις 15 του μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις των προαπαιτουμένων, ώστε μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού (στο τέλος του μήνα) να τεθεί επισήμως επί τάπητος το χρέος.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αστοχίες, καθυστερήσεις και παλλινωδίες όπως λόγου χάριν στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που πήγαν πίσω την όλη διαδικασία. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση τώρα τρέχει να προλάβει στέλνοντας άρον – άρον στη Βουλή, δύο κρίσιμα νομοσχέδια, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση και το ένα για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν «κατεπειγόντως».

Σε παράλληλη εξέλιξη με τα όσα υπογραμμίζει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην έκθεσή της, βρίσκονται και οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για το ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, «ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για ευελιξία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για χαλάρωση λόγω του προσφυγικού» (έστω κι αν αναφερόταν στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις για την ανάγκη «να μην είμαστε δογματικοί», λένε κυβερνητικά στελέχη, αναμένοντας μία «θετική δήλωση» του Πιερ Μοσκοβισί, που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα) για το χρέος.

Σχετικά άρθρα