Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

50.000 πρόσφυγες την ημέρα διέρχονται από την Ελλάδα προς τον βορρά

50.000 πρόσφυγες την ημέρα διέρχονται από την Ελλάδα προς τον βορρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μουζάλας, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

«Το ποδηλατοδρόμιο δεν κάνει για την φιλοξενία προσφύγων, εν δυνάμει όμως όλα τα γήπεδα της χώρας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «παραφιλολογίες» με το Νίκο Ευαγγελάτο ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Υπεραμύνθηκε του προγράμματος το οποίο προβλέπει την φιλοξενία 20 χιλιάδων προσφύγων με επιδότηση ενοικίου σημειώνοντας πως «είναι μεγάλο κέρδος καθώς η Κυβέρνηση απέφυγε την δημιουργία στρατοπέδου 50 έως 60 χιλιάδων ανθρώπων».

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει οτι «ο διαχωρισμός πρόσφυγα και μετανάστη οφείλει να γίνεται στην Τουρκία ούτως ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος θανάτου και οι άνθρωποι με βάση τη συνθήκη της Γενεύης να μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη».

«Αυτό προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κομισιόν αλλά μπλοκάρει στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε:

«Eίναι πολύ λογικό εφόσον στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση από το προσφυγικό και θα πρέπει να εκφραστεί σε ένα δημοσιονομικό επίπεδο αλλά αυτό το χειρίζεται ο πρωθυπουργός”.

Προειδοποίηση Μουζάλα για τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα

Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, και συμπλήρωσε:

“Όλοι έρχονται για να φύγουν” και “στην τεράστια πλειοψηφικά τους τα καταφέρνουν” είπε στο MEGA. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι “σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000” οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα.

Το 75% – 80% των εισερχομένων είναι, όπως ανέφερε, πρόσφυγες και “αυτό μας δίνει ένα ηθικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ότι “βοηθήστε τους πρόσφυγες”.

Για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκανε λόγω για “τραγικό σενάριο” και πρόσθεσε ότι “είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας αφήνει χωρίς φόβο”.

Εκτίμησε, πάντως, ότι “οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές” και ότι “αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος δεν είναι ορατός”. “Η δουλειά μιας κυβέρνησης και ενός υπουργού Μετανάστευσης είναι να μην αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται, σε επίπεδο κράτους, ώστε να μην οδηγηθεί εκεί”, τόνισε.

Επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ζητήθηκε να αυξήσει η Ελλάδα κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτό να είναι σε έναν ενιαίο χώρο.

“Όταν μαζέψεις 50.000 – 60.000 σε έναν ενιαίο χώρο με προσωρινές κατασκευές, φτιάχνεις μια πόλη προσφύγων… το βρήκαμε μπροστά μας στη σύνοδο, το παλέψαμε, το προσπαθήσαμε και τελικά αυτό που περάσαμε από τη σύνοδο είναι να παραμείνει το πρόγραμμα που είχαμε και που είχαμε ανακοινώσει πολύ καιρό πριν πάμε στη σύνοδο ότι εμείς θα έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε τα hotspot, δηλ. τα σημεία ταυτοποίησης, που η παραμονή των ανθρώπων εκεί είναι 48 με 72 ώρες και να φτιάξουμε στην ενδοχώρα, στη βόρειο Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, μάλλον στην Αττικής, δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας των 10.000 ανθρώπων που αν μπορέσουμε να τα σπάσουμε και σε μικρότερα”, είπε.

Σχετικά άρθρα