Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και ο εφιάλτης για τις καταθέσεις

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και ο εφιάλτης για τις καταθέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, Γιάννης Δραγασάκης, Καταθέσεις, Κούρεμα Καταθέσεων, Μάριο Ντράγκι, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Τράπεζες, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Μάχη με τους δανειστές, το χρόνο και την αιωρούμενη απειλή για τις καταθέσεις των τραπεζών δίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να κατατεθεί ακόμα και σήμερα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο κλείνει τον κύκλο των πρώτων προαπαιτούμενων.

Στη συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές, στην οποία προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, επιβεβαιώθηκε ότι τα αγκάθια που παραμένουν με τους πιστωτές για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είναι:

το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

η εφαρμογή ή όχι του αυξημένου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατόν τα 2 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση: «Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι για το ΦΠΑ στην παιδεία οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση ότι είτε θα επιβληθεί 23% ΦΠΑ είτε μηδέν, ενώ στα κόκκινα δάνεια παραμένει το χάσμα με την ελληνική πλευρά να ψάχνει έντιμο συμβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Το θέμα κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς τυχόν καθυστερήσεις πέραν του χρονικού ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους, μπορεί να φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων, καθώς από την πρώτη του 2016 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία για συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών (bail in), η οποία έχει ψηφιστεί από τις 14 Αυγούστου με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το τοπίο για το μέλλον των τραπεζών και των καταθέσεων αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το Σάββατο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας απορρίψει χθες το σενάριο αποσύνδεσης της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση (την σχετική πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι) στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα μετά το τετ α τετ που είχε με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα υπογράμμισε πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Σύμφωνα με αναλυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το δυσμενές σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία κ.ά. το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την Τρίτη αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμιζε με δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο Reuters, ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι κάτω από τα όρια των προβλέψεων».

Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Νοεμβρίου, ημέρα που ο Βάλντις Ντομπρόφσκις έθεσε ως προθεσμία – με δυνατότητα οριακής παράτασης μέχρι το τέλος του έτους – για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εξαρτάται από την υλοποίηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 12ης Ιουλίου.

Πάντως, από το κυβερνητικό επιτελείο διαψεύδουν απερίφραστα κάθε σενάριο για ενεργοποίηση του bail in και εμφσανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι όλα θα έχουν κλείσει εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εν συνεχεία να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα στρώσει το δρόμο για σταδιακή επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σχετικά άρθρα