Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Φίλης: Εθνική Επέτειος με βαρυσήμαντο φορτίο η 28η Οκτωβρίου

Νίκος Φίλης: Εθνική Επέτειος με βαρυσήμαντο φορτίο η 28η Οκτωβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 28η Οκτωβρίου, Νίκος Φίλης, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Εθνική επέτειος με βαρυσήμαντο φορτίο, η 28η Οκτωβρίου, αναφέρει στο μήνυμά του, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλης.

Υπογραμμίζει το βαρυσήμαντο φορτίο για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και προσθέτει ότι είναι η επέτειος, η οποία «συμπυκνώνει στο σύνολό της τη στάση εθνικής ανάτασης, αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας» με την οποία αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός την επίθεση του γερμανικού ναζισμού και την τριπλή κατοχή της χώρας.

«Μια τέτοια μέρα προσφέρεται στη σημερινή συγκυρία ιδιαίτερα για περίσκεψη και προβληματισμό» επισημαίνει ο υπουργός και τονίζει:

«Αξίζει να σκεφθούμε πώς αντιμετώπισαν εκείνη την εξαιρετικά δύσκολη ιστορική περίσταση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που τους έλαχε ο κλήρος να ζήσουν αυτά τα γεγονότα. Τι αποθέματα θάρρους, ψυχικής δύναμης, επιμονής και αυτοθυσίας χρειάστηκε να αντλήσουν για να οργανώσουν την αντίστασή τους. Πόσο χρειάστηκαν την ομοψυχία, την ενότητα και την αλληλεγγύη, για να ορθώσουν το ανάστημά τους στα στρατεύματα της κατοχής και στους ελάχιστους ντόπιους συνεργάτες τους».

Τέλος, ο κ. Φίλης αναφέρει ότι οφείλουμε «να αντιστεκόμαστε στον νεοναζιστικό λόγο που ακούγεται όλο και συχνότερα σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», διότι «δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της άγνοιας. Ο λόγος του ακραίου εθνικισμού, του μίσους και του ρατσισμού έχει πλέον αποδειχθεί ιστορικά ότι οδηγεί στον χαμό, ότι σέρνει το ανθρώπινο γένος σε βαρβαρότητα αδιανόητη».

«Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έχουμε λοιπόν χρέος να φράξουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, για να μην πάνε χαμένες οι αμέτρητες θυσίες, για να τιμηθούν τα αμέτρητα θύματα», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Φίλης.

Σχετικά άρθρα