Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβραβόπουλος: Δεν υπογράφω αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν

Αβραβόπουλος: Δεν υπογράφω αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Τζιχαντιστές,

«Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε πρωτοβουλία αναθεώρησης της Σένγκεν» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρέθηκε στη Μαδρίτη με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Οπως επισημαίνει, διαφωνεί με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία μάλιστα περιγράφει ως «τη μεγαλύτερη κατάκτηση των Eυρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και εκτιμά επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση των μεταναστών με πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ αναγνωρίζει ότι η Τουρκία σηκώνει «μεγάλο βάρος» με τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες εντός των συνόρων της.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στην «Κ»

– Οδεύουμε προς αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν;

“Οχι. Καμία συζήτηση για αναθεώρηση της Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των εργαλείων που παρέχει. Η Συνθήκη Σένγκεν μετά την ενίσχυσή της με τα έξυπνα σύνορα (smart borders) θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική. Να σημειωθεί το εξής: Η συνθήκη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν θα επιτρέψουμε κάτω από την πίεση αυτών των καιρών να συμβεί κάτι τέτοιο και εγώ ως αρμόδιος επίτροπος δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου κάτω από μια πρωτοβουλία αναθεώρησης της Σένγκεν. Είναι κατάκτηση που πρέπει να προφυλαχθεί και να ενισχυθεί περισσότερο”.

– Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των χωρών της Ε.Ε.;

“Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση σε ευρωπαϊκή χώρα όπου πρόσφυγας ή παράτυπος μετανάστης έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Τα παραδείγματα τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο λένε ότι οι δράστες ήταν ντόπιοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και ενστερνίστηκαν τις αρχές του Ισλάμ και έδρασαν τρομοκρατικά. Προσωπικά αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση μετανάστευσης και τρομοκρατίας γιατί αυτοί που είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν τρομοκρατικά χτυπήματα δεν θα έπαιρναν μια βάρκα να διασχίσουν τη Μεσόγειο ή το Αιγαίο με κίνδυνο να πνιγούν. Θα προτιμούσαν άλλους πιο ασφαλείς δρόμους να πετύχουν τον στόχο τους”.

– Πώς θα διασφαλιστεί η συνεργασία των περιφερειακών χωρών;

“Η συνεργασία με τρίτες χώρες καθυστέρησε σημαντικά. Η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν θετική. Αυτή τη στιγμή συζητούμε το action plan που θέτει και την Τουρκία προ των ευθυνών της. Πρέπει όμως να της αναγνωρίσουμε το μεγάλο βάρος που έχει δεχθεί με 2 εκατ. πρόσφυγες στους χώρους υποδοχής και άλλα 2 εκατ. να τριγυρνούν χωρίς χαρτιά μέσα στη χώρα, η οποία δαπανά πολλά χρήματα για να τους φιλοξενεί. Βασικός μας αντίπαλος είναι οι διακινητές”.

– Ποια είναι η πολιτική σημασία της έκτακτης συνόδου της ερχόμενης Κυριακής με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων;

“Συμμετέχουν οι χώρες που αποτελούν τον βαλκανικό διάδρομο. Ελλάδα, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σερβία και Γερμανία. Συγκαλείται αυτή η σύνοδος γιατί έχει παρατηρηθεί μια ασυνεννοησία στη διαχείριση της κρίσης μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Μετά την απόφαση της Σλοβενίας να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία, κάθε άλλο παρά θετικοί είμαστε στο να εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις στη διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων. Μόνο επικουρικά θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και πάλι με επιφυλάξεις. Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί για να αναπτύξουμε το αμυντικό μας σύστημα, είναι απελπισμένοι άνθρωποι”.

Σχετικά άρθρα