Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ασπίδα» Ολάντ σε Τσίπρα για πρώτη κατοικία και… ξεφτύλισμα Σόιμπλε

«Ασπίδα» Ολάντ σε Τσίπρα για πρώτη κατοικία και… ξεφτύλισμα Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κόκκινα Δάνεια, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Φρανσουά Ολάντ,

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επιβεβαίωσε ανοιχτά τη συμμαχία Γαλλίας και Ελλάδας απέναντι στο Βερολίνο, με τις ευλογίες των ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μέσα σε μία ώρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, αφενός «κάρφωσε» άσχημα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χωρίς να τον κατονομάσει, αφετέρου κατέστησε εαυτόν «γαλλικό κλειδί» για να μπορέσει να λύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το γόρδιο δεσμό με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που αποτελούν το μεγάλο αγκάθι για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μαξίμου, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, προβάλλοντας εκ νέου ως ύψιστο θέμα της ατζέντας πλέον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σε μια ασυνήθιστη παρέμβασή του ακύρωσε ουσιαστικά τις σκληρές απαιτήσεις του κουαρτέτου των πιστωτών για τα κόκκινα δάνεια και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει συζήτηση στην Ευρώπη. «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι αυτά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να θιγούν τα θεμελειώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας».

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αναζητήσει πολιτική λύση για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς οι απαιτήσεις των πιστωτών χαρακτηρίζονται παράλογες και βάζουν την κυβέρνηση και τη χώρα σε μία διακεκαυμένη ζώνη που ουδείς θέλει να μπει. Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην προστατευθούν οι κατοικίες των οικονομικά αδύναμων, κάτι το οποίο επιχειρούν να θέσουν σε συνάρτηση με την πρόταση Ντράγκι να αποσυνδεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με την οποία απειλούν οι δανειστές) απο την διαδικασία αξιολόγησης.

Ορμόμενος από την «πάσα» που του έδωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα μια «αρένα πλειστηριασμών».

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν θα δεχτεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κάποιος κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος Νοέμβριου και ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Κάρφωσε τον Σόιμπλε ο Ολάντ

Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στοχοποίησε ευθέως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τους κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επεδίωκαν το καλοκαίρι με αποκορύφωμα την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Γνωρίζω πολύ καλά τι έντονες συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου, αλλά την υιοθετήσατε και εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη. Απέναντι στις διχαστικές δυνάμεις επιλέξατε την ευρωπαϊκή ιδέα και αγνοήσατε τις φωνές που σας καλούσαν να εγκαταλείψετε προσωρινά την Ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, «φωτογραφίζοντας» τον τσάρο της γερμανικής οικονομίας.

Με επίκληση της ανάγκης της αλληλεγγύης, την οποία «δικαίως ζητούσε τόσο καιρό η Ελλάδα» και διθυράμβους για τη χώρα και το ελληνικό κοινοβούλιο που αποτελεί το λίκνο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απομείωση του χρέους της χώρας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αναγκαίο».

Με αναφορές σε κοινές ιστορικές καταβολές και αναφορές των δύο χωρών ξεκίνησε ο Γάλλος Πρόεδρος την ομιλία του: «Η βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας και πέρασε τα σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία κατάφερε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Το 1974 με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από τη Γαλλία.

«Χαιρετίζω το δίδαγμα δημοκρατίας που μας δώσατε. Μία χώρα για την οποία η αξιοπρέπεια είναι κάτι σημαντικό. Μία χώρα που θέλει να αντιμετωπίσει με θάρρος τις δυσκολίες. Η Δημοκρατία είναι να δώσει τη δυνατότητα σε έναν λαό να επιλέξει την υπευθυνότητα και τη βούληση. Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ασταμάτητος. Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο 3 φορές και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Η απόφασή σας ήταν καθοριστική και για το μέλλον της Ευρώπης. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ και εν συνεχεία ανέτρεξε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού μέχρι τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι έντονες συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου, αλλά την υιοθετήσατε και εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη. Απέναντι στις διχαστικές δυνάμεις επιλέξατε την ευρωπαϊκή ιδέα και αγνοήσατε τις φωνές που σας καλούσαν να εγκαταλείψετε από την Ευρωζώνη. Θελήσατε να ανανεώσετε τις ευρωπαϊκές ιδέες. Θελήσατε να στηρίξετε μία συμβιβαστική λύση. Την ίδια ώρα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία, που ήδη έχει κάνει ζημιά στη χώρα. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει» πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα που εδώ και έξι χρόνια περνά αυτή την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Δεν είναι συμπόνοια αυτό που εκφράζω, είναι η στήριξη για μία συνεργασία ισχυρή με τη Γαλλία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμεύομαι σαν Γάλλος προοδευτικός Ευρωπαίος».

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές, και εμείς στη Γαλλία τις χρειαζόμαστε. Είναι πολύ δύσκολες, ειδικά η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό. Είναι όμως απαραίτητες για την εγγύηση του μέλλοντος και των νέων. Αυτή η τόσο μεγάλη νύχτα της 12ης Ιουλίου δεν είχε να κάνει μόνο με κάποια μέτρα. Επρόκειτο για τη συνύπαρξή μας στην Ευρώπη. Χρειάζεται πειθαρχία, αλλά μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό όραμα» πρόσθεσε.

«Όταν μπήκα στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι μπορούσα να τους πείσω. Όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρεθεί λύση, τότε όλοι ήταν ανήσυχοι. Θα ήθελα εδώ να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που στο όνομα της χώρας του αγωνίστηκε ώστε να υπάρξει ένα λύση. Έτσι φτάσαμε σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Τέλος έγινε η συμφωνία η οποία πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και δεσμεύσεις αλλά και αλληλεγγύη της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπάρχουν 35 δισ. για επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ, υπάρχει η δέσμευση για το χρέος που είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί. Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της, είναι πολύ σημαντικό να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας. Ομιλώ εδώ για τις κατασχέσεις των πρώτων κατοικιών. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και απομείωση του χρέους» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας σε όλη τη διαδρομή και θα συνεχίσει να είναι για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γιατί εκτός των άλλων έχουμε μεγάλους δεσμούς» δεσμεύθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει τις επενδύσεις γαλλικών εταιριών στη χώρα. «Είμαστε ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα με 12. 000 ανθρώπους να εργάζονται σε γαλλικές επιχειρήσεις. Θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά. Κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες που ταξίδεψαν μαζί μου γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας και να πάρουν αποφάσεις για επενδύσεις» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πρόθεση της «Γαλλίας να βοηθήσει στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση της περιουσίας της Ελλάδας»

Τσίπρας: Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε παρότι υπάρχουν μέτρα που ψηφίστηκαν στα οποία διαφωνεί.

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει», τόνισε.

«Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης.

Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη», είπε.

Ολάντ: Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες

Η Γαλλία είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος. Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχασε την ψυχή του, τόνισε.

«Αν κινητοποιήθηκα τόσο πολύ δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο πρώτος που το είπε αυτό ήταν ο Ντε Γκόλ, τόνισε.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει «αξιολόγηση»; αναρωτήθηκε.

«Πρέπει να ακούσουμε τους Ελληνες, που λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι απαραίτητο για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Αυτοί που διαπραγματεύονται πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, συμπλήρωσε. Εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε μόνοι. Πρέπει να συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, την προώθηση επενδύσεων και την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό.

Για το μεταναστευτικό, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Συνολικά 500.000 πρόσφυγες υποδέχτηκε η χώρα και αυτό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα, είπε με νόημα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots και να στηρίξουμε οικονομικά και με εξοπλισμό την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Σχετικά άρθρα