Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν για ύφεση 1,4% του ΑΕΠ

Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν για ύφεση 1,4% του ΑΕΠ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Γιώργος Χουλιαράκης, Ελληνική Κυβέρνηση, Οικονομική Ύφεση, Τρόικα,

Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση και του κουαρτέτο των δανειστών φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία αναφορικά με το ποσοστό της ύφεσης για τη φετινή χρονιά. Κατά πληροφορίες από τις σημερινές επαφές των δύο πλευρών το κουαρτέτο συμφωνεί ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη και θα κλείσει φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού στηρίζονται σε υποθέσεις κοινές με τη συμφωνία του Αυγούστου ωστόσο έχουν ήδη αναθεωρηθεί και θα υιοθετηθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

«Είναι προς το καλύτερο η αναθεώρηση» είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενώ επανέλαβε ότι αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4% ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%. «Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι βελτιωμένα και για 2015 και για 2016 λόγω εσόδων. Είναι καλύτερη η βάση του 2015 Αυτό θα αποτυπωθεί στη ροή εσόδων του προϋπολογισμού του 2016.

Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης» κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Σχετικά άρθρα