Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο διπλός στόχος του Τσίπρα με το «γαλλικό κλειδί» του Ολάντ

Ο διπλός στόχος του Τσίπρα με το «γαλλικό κλειδί» του Ολάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ,

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, ωστόσο η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας παράλληλα να διασφαλίσουν την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων και την εισαγωγή όσο το δυνατόν ισοδύναμων μέτρων ώστε να ελαφρυνθούν τα συνήθη υποζύγια, κοιτούν τη συνάντηση κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έρχεται την Πέμπτη για δύο ημέρες στην Αθήνα.

Ο κ. Ολάντ, που έχει αποδειχθεί ο ισχυρότερος σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στην ευρωπαϊκή σκακιέρα και ο οποίος καταφθάνει συνοδευόμενος από πλειάδα επιχειρηματιών, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, αφενός να στείλει εκ νέου σαφές μήνυμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους μετά το πέρας της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είχε κάνει και πριν από σχεδόν έναν μήνα ο Γάλλος πρόεδρος, αφετέρου να σημάνει την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσα από νέα επενδυτικά πλάνα και οικονομική συνεργασία στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν δύο εβδομάδες, έθεσε, παρούσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας, μάλιστα, την Ευρώπη ότι έχει «ξεχάσει» τις υποχρεώσεις της.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναθερμανθούν οι σχέσεις της Αθήνας, οι οποίες έχουν βλετιωθεί τα μάλα μετά την καλοκαιρινή περιπέτεια και τη σκληρή στάση κύκλων του Βερολίνου που ήθελε την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης, ώστε να οικοδομηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ και του γαλλικού επιχειρείν δεν σημαίνει αυτομάτως και υπογραφή εταιρικών συμβάσεων, αλλά με την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ελλάδας, άμα τη ολοκλήρωση της απομείωσης του χρέους οι σχετικές πρωτοβουλίες θα είναι άμεσες, καθώς θα έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές διεργασίες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η γαλλική πλευρά φέρεται να δυσαρεστήθηκε με την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και θα επιδιώξει αποκατάσταση των ισορροπιών. Με βάση τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και για τον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, αλλά και θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες), για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και για τα δίκτυα και τις μεταφορές (Rosco, ΟΛΘ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως στη διήμερη επίσκεψη θα συζητηθεί εκτενώς και η μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco, ανοίγει τον δρόμο στους Γάλλους, που επιθυμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη χώρα μας και να ασκήσουν ταυτόχρονα και οικονομική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ενδεικτικό πως όπως μετέδωσε το γαλλόφωνο ενημερωτικό δίκτυο RTL του Λουξεμβούργου, ο Γάλλος πρόεδρος -μεταξύ άλλων- θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ και το Έθνος της Κυριακής, στο οποίο τονίζόταν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες -μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF- θα υπογράψουν συμβάσεις με την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα