«Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 και στο δημοσιογράφο Σ. Κοτρώτσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Απαριθμούσα, κυρία Γεροβασίλη, προηγουμένως και το έκανα καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου μια σειρά από σκέψεις, αποφάσεις, διατάξεις, εν πάση περιπτώσει μέτρα τα οποία σκέφτεται η κυβέρνηση και τα οποία προκύπτουν όχι μόνο από διαρροές ή από ρεπορτάζ, αλλά και από επίσημες δηλώσεις, όπως του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας του κυρίου Πετρόπουλου. Λέω π.χ. φόρους ακίνητης περιουσίας αντί για ΕΝΦΙΑ το 2016, έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, πιθανή έκτακτη εισφορά για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000, αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων (αυτό το ξέραμε), ειδική εισφορά για όσους μπαίνουν στον δακτύλιο ή ενδεχομένως και διόδια. Μια σειρά από μέτρα, τα οποία είτε επισήμως ακούγονται από επίσημα χείλη είτε μέσα από το ρεπορτάζ που αν μη τι άλλο προκαλούν περαιτέρω σύγχυση στον κόσμο, ο οποίος μόλις βγήκε από το βαρύ φορτίο των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και βλέπει και το ασφαλιστικό με τις μεγάλες αλλαγές να έρχονται. Μήπως πρέπει να οργανωθούμε, να οργανωθείτε λίγο και να μας πείτε τι μας περιμένει το επόμενο χρονικό διάστημα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια σειρά σκέψεων οι οποίες ακούγονται, δεν σημαίνει ότι είναι και θέσεις της κυβέρνησης. Να το ξεμπερδέψουμε αυτό.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όταν, όμως, το λέει ο υφυπουργός Απασχόλησης, είναι κάτι παραπάνω από σκέψεις.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σκέψεις. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πάρα πολλά δύσκολα ζητήματα και κρίσιμα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βεβαίως καλό είναι αυτά σε έναν ευρύτατο διάλογο να μπαίνουν. Έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα τα οποία συμφωνήθηκαν. Θυμόμαστε όλοι τη δέσμευση και με τη στήριξη, βεβαίως, του ελληνικού λαού να περάσουμε σε μία συμφωνία για να αποφύγει τα χειρότερα η χώρα. Από εκεί έχουμε ξεκινήσει. Έχει γίνει το πρώτο βήμα με την ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, ενός πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Στη συνέχεια, όμως, έρχεται η πρώτη αξιολόγηση και ταυτόχρονα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και θα ανοίξουν μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο σκέψεων, δεν είναι μόνα τους, δεν μπορούμε να τα δούμε αποκομμένα, προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από τα φοβερά αδιέξοδα και έχοντας πλήρη συναίσθηση και της κατάστασης και των ευθυνών.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Θυμάμαι, όμως, πάρα πολύ καλά τον Πρωθυπουργό, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να προτρέπει και το λέω επιεικώς το «προτρέπει», γιατί ήταν κατηγορηματικότατος ο Πρωθυπουργός και αυστηρός στο ύφος του στους υπουργούς να μην παρελαύνουν κάθε μέρα από τα κανάλια και να αραδιάζουν αυτές τις σκέψεις, τις πιθανές προτάσεις-εισηγήσεις που δέχονται. Αυτό δεν έχει τηρηθεί. Τις τελευταίες ημέρες και το λέω σε σας που είστε κυβερνητική εκπρόσωπος και εσείς πρέπει να είστε στα κανάλια. Από την άλλη, όμως, βλέπουμε υπουργούς, σας είπα τώρα έξι-επτά μέτρα τα οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μπήκαν στη δημόσια συζήτηση, χωρίς να ξέρετε και εσείς ακόμα, εάν είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική ή είναι απλές σκέψεις. Ο κόσμος θα τρελαθεί στο τέλος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν απαγόρευσε ο Πρωθυπουργός σε υπουργούς να μιλάνε για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους και για ζητήματα τα οποία είναι φλέγοντα. Ωστόσο, βεβαίως, η δουλειά τους, είναι κυρίως να εργάζονται στο υπουργείο και λιγότερο να κάνουν τηλεοπτικές εμφανίσεις, πράγμα το οποίο κάνουν. Βεβαίως, κατά στιγμές, όπως αυτή την οποία περάσαμε, είμαστε σε έναν έντονο διάλογο, διότι υπήρξε η ψήφιση των μέτρων και το νομοσχέδιο και βεβαίως τα φορολογικά τα οποία απασχολούσαν πάρα πολύ κόσμο και με αυτήν την έννοια ο αρμόδιος υπουργός έπρεπε να βρίσκεται και να δίνει απαντήσεις. Επομένως, δεν μιλάμε για φίμωση των υπουργών, σε καμία περίπτωση, αλλά μέτρο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι βεβαίως. Είναι σαν να πυροβολώ και εγώ τα πόδια μου ως δημοσιογράφος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν το συζητώ αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αλλά μέτρο, το οποίο στον ένα ή τον άλλο βαθμό τηρείται. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό προφανώς. Ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει και δημοσίως να ανοίξει τον διάλογο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άλλωστε, απόψε θα είναι στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ENIKO και θα δώσει, ελπίζουμε να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Πείτε μου σας παρακαλώ, να τρέξουμε μερικά θέματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ακούγεται ότι αυτό το πακέτο προαπαιτουμένων που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι περίπου το 30% του συνόλου των προαπαιτουμένων και ότι έρχονται και άλλα. Θα έχουμε και άλλα τέτοια πολυνομοσχέδια με προαπαιτούμενα το αμέσως επόμενο διάστημα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν σειρά μέτρων, τα οποία κάποια εξ’ αυτών απαιτούσαν νομοθέτηση, κάποια είναι υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται και με άλλους τρόπους, εκτός από το να νομοθετηθούν. Υπάρχει και μια άλλη σειρά μέτρων, τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας το κομμάτι των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη εκταμίευση. Σας θυμίζω ότι η πρώτη είναι των 2 δις και στη συνέχεια το 1 δις.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τα οποία μάλιστα είναι και χρήματα που ελπίζουμε να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία με αποπληρωμή και οφειλών προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ισχυρή στόχευση και πολύ ισχυρή μάχη, προκειμένου χρήματα να περάσουν στην πραγματική οικονομία εμπροσθοβαρώς, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιρροπήσουν τις δυσκολίες που έχουν προκύψει εξ’ αιτίας των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας. Τα περίπου 7 δις που προβλέπονται από τη συμφωνία και τα οποία θα έρθουν στην πραγματική οικονομία, είναι χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τα οποία θεωρούμε απαραίτητο εμπροσθοβαρώς μεγάλο κομμάτι τους να πέσει όσο νωρίτερα γίνεται για τις ανάγκες αυτές.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ωραία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως μεγάλη προσπάθεια γίνεται εμπροσθοβαρώς να έρθουν τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι περίπου, αν θυμάμαι καλά, 4 δις και πλέον θα εκταμιευτούν μέχρι το τέλος του έτους.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πείτε μου τώρα μερικά επιμέρους ζητήματα σας παρακαλώ πάρα πολύ, τα οποία ενδιαφέρουν πάρα πολύ κόσμο. Παρήλθε ο χρόνος, υπήρξε νέα παράταση με εγκύκλιο προς τα ιδιωτικά σχολεία, προς την ιδιωτική εκπαίδευση, ακούσαμε τον υπουργό Παιδείας να λέει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να βρούμε ένα ισοδύναμο με δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις δεν είναι κάτι άμεσο που θα τις βγάλουμε από το τσεπάκι μας και ερωτώ: Θα πάμε φέτος με 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες το ισοδύναμο ή τα ισοδύναμα που είναι απαραίτητα και έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή τη στιγμή που συζητάμε γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεν σταμάτησε τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να βρεθεί το ισοδύναμο αυτό που θα αντικαταστήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι από το οικονομικό επιτελείο. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες, θα έχει γίνει εφικτό, προκειμένου να αρθεί αυτό το άδικο, πραγματικά, μέτρο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν έχετε κάτι να μας δώσετε έτσι μια υποψία προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτό το ισοδύναμο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι μόλις αυτό βρεθεί, το οικονομικό επιτελείο θα το ανακοινώσει. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, λέτε ότι δεν θα πάμε -αν το καταλαβαίνω καλά- με 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ότι θα βρεθεί οπωσδήποτε ισοδύναμο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το λέω σωστά;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι εγώ αυτή η οποία μπορεί να δεσμευτεί για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Ξέρω μόνο και σας λέω ότι η προσπάθεια και η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί οπωσδήποτε το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει αυτό το μέτρο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το κρατούμε και περιμένουμε από το οικονομικό επιτελείο και από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας να μας ανακοινώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Ερώτηση άλλη: Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ένα από τα «μότο» της κυβέρνησης, ένα από τα «σλόγκαν» της κυβέρνησης, είναι ότι δεν πρόκειται να καταλήξει κανένα κόκκινο δάνειο και δη στεγαστικό δάνειο σε distress funds και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας πλειστηριασμός. Ωστόσο, με τον νέο κώδικα τραπεζών, ο οποίος δεν είναι δικό σας παιδί, είναι παιδί της συνεργασίας της Τραπέζης της Ελλάδος με τις Τράπεζες, όμως οι κυβερνήσεις το υιοθετούν και το εφαρμόζουν, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς ακόμα και κατοικιών, ακόμα και για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Θα έχουμε με κυβέρνηση Αριστεράς πλειστηριασμούς;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, για να βάλουμε και έναν διαχωρισμό εδώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και βεβαίως, αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ξέρετε καλύτερα και από εμένα ενδεχομένως. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι μέσα από αυτό, το μεγάλο αυτό πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε και βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έχετε συμφωνήσει για κάποιο όριο πάνω από το οποίο αμβλύνονται λίγο οι προϋποθέσεις και μπορεί να έχουμε πλειστηριασμούς; Κάποιο όριο, δηλαδή, κάτω από το οποίο δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός; Γιατί αυτό που μου είπατε τώρα για κατοικία ενός εκατομμυρίου, εντάξει το αντιλαμβάνομαι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τα όρια. Ωστόσο, θα σας πω ότι βεβαίως με κριτήρια εισοδηματικά, αλλά και συνολικής περιουσίας, το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί. Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι δέσμευση λέτε. Το κρατώ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ισχύει το ίδιο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ήδη ξέρετε πάρα πολύ καλά και ο ίδιος ο κύριος Σταθάκης είπε ότι είναι θέμα της τρόικας, των συζητήσεων που κάνουμε με το κουαρτέτο μάλλον, για το αν θα καταλήξουν επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds στο εξωτερικό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι περίπου 65 δις από τα 100.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκεί είναι επικεντρωμένο και το μεγαλύτερο κομμάτι όλων των προσπαθειών, με την έννοια ότι αυτά τα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο αυτά που φέρνουν και τα ζητήματα των πλειστηριασμών. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι. Επομένως, είναι σε διαπραγμάτευση όλα αυτά και σας είπα ότι κινούνται παράλληλα με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τι έχει γίνει με την κυρία Σαββαΐδου; Επαναλαμβάνεται απ’ ότι βλέπουμε, αλλά σε άλλο επίπεδο, ότι συνέβη και με την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον τότε Γενικό Γραμματέα Εσόδων και νυν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη. Είναι απόφαση της κυβέρνησης, ζητά ο Πρωθυπουργός την παραίτηση της κυρίας Σαββαΐδου, με αφορμή υποθέσεις σε εκκρεμότητες προς τη Δικαιοσύνη; Και ποια είναι η αντίδραση των Θεσμών θέλω να μου πείτε. Θα το επιτρέψουν αυτό ή θα έχουμε σύγκρουση με τους Θεσμούς;.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μια τέτοια σημαντική θέση, με τόσες πολλές αρμοδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές. Ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό, η παραίτηση της κυρίας Σαββαΐδου μέσω του Υπουργού Οικονομικών. Η κυρία Σαββαΐδου θα έχει το χρόνο μπροστά της για να αποδείξει την αθωότητά της, για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ούσα όμως, εκτός Γενικής Γραμματείας αντιλαμβάνομαι, έτσι; Θα έχει χρόνο να το αποδείξει αλλά ούσα εκτός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ : Αυτό είναι το αίτημα του Πρωθυπουργού. Δεν είναι δυνατόν, σε μια κοινωνία η οποία πλήττεται, όπου μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ζει στα όρια της αξιοπρέπειας, υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην έχουν ακόμη διαλευκανθεί, να μην υπάρχει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την πολύ σημαντική θέση να υπάρχουν τέτοια θέματα, τα οποία να προκαλούν τις οποιεσδήποτε σκέψεις.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πληροφορούμαι, βεβαίως, ότι η κυρία Σαββαΐδου -νομίζω το γράφουν και κάποιες εφημερίδες σήμερα – απαντώντας στο αίτημα αυτό που διατυπώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Τσακαλώτο, είπε ότι εντάξει τώρα, είναι επιλεκτική, λέει, η ευαισθησία σας, διότι σκιές υπάρχουν και για νυν Υπουργούς της Κυβέρνησης, αναφερόμενη προφανώς στον κ. Σταθάκη και στον κ. Φλαμπουράρη, αλλά εκεί δεν τους θέτετε εκτός της Κυβέρνησης και έρχεσθε σε εμένα να με θέσετε εκτός ενώ είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι πέραν από αυτούς που έχουν ακουστεί για την κυρία Σαββαΐδου; Μήπως θέλετε, να το πω έτσι πολύ-πολύ λαϊκά, έναν δικό σας άνθρωπο εκεί πέρα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι η απάντηση που σας έδωσα είναι αρκετή και είναι αυτή. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις, ενδεχομένως, δύο υποθέσεις. Ενδεχομένως λέω, διότι πρέπει να μιλήσουν οι αρμόδιες Επιτροπές και οι Θεσμοί. Δεν θα τους καταργήσουμε ξαφνικά. Το καθένα ακολουθεί το δρόμο του. Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες, όπως ξέρετε, είναι πάρα πολλοί κάθε φορά για πολλούς από τους πολιτικούς και σωστά. Πολύ συχνά έχουμε δει να ελέγχονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα τυπικό λάθος στο πόθεν έσχες και γίνονται έλεγχοι. Μιλάω για την πιο αθώα εκδοχή και την πιο απλή. Από εκεί και πέρα, οπουδήποτε μέσω των θεσμικών διαδικασιών υπάρχουν σκιές, προβλήματα κ.λπ., προφανώς η λογική είναι ίδια. Αλλά, όμως, δεν συγκρίνονται αυτές οι δύο υποθέσεις.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι ακόμη και αν υπάρξει αντίδραση του κουαρτέτου για την αντικατάσταση της κυρίας Σαββαΐδου, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αντικατάσταση. Το καταλαβαίνω καλά; Γιατί εκεί μπορεί να υπάρξουν τριβές. Έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω, ποια θα είναι η στάση. Ωστόσο πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για κάποιον να ισχυρισθεί, όταν επισύρονται θέματα τέτοιου τύπου σε αυτή τη θέση, ότι αυτό δεν μας πειράζει. Όταν έχουν συνταχθεί και έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα τα οποία αποτέλεσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως της έλλειψης διαφάνειας, όπως της έλλειψης – αυτό που σας έλεγα και πριν- της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου μέσω συγκεκριμένων δράσεων.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και κλείνοντας θέλω να πάμε στο τελευταίο θέμα. Οι πληροφορίες θέλουν – εγώ μάλιστα το Σάββατο στα Παραπολιτικά δημοσίευσα και το περιεχόμενο και την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου- ότι σήμερα-αύριο, εν πάση περιπτώσει, πρόκειται να κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των Τηλεοπτικών Σταθμών, για τα ΜΜΕ. Ένα Νομοσχέδιο το οποίο είναι προφανές – και ήδη τα μηνύματα, τα σήματα υπάρχουν- ότι θα σας οδηγήσει και σε πολιτικές συγκρούσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Χθες, π.χ., διάβαζα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Ανδρέα Ψυχάρη στο Κυριακάτικο Βήμα, το οποίο επαναλαμβάνεται σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, προφανώς για να το εμπεδώσουμε, που όμως αποτελεί ένα έμμεσο μήνυμα. Είστε έτοιμοι να συγκρουσθείτε για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, για τις άδειες;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το οποίο θα αποκαταστήσει ένα τοπίο καθαρό και διαφανές για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες. Δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα, ούτε από κάποιον θα δεχθούμε απειλές ότι θα συγκρουστούμε. Δεν γεννάται τέτοιο ζήτημα. Πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Είναι απαίτηση και είναι και το ορθολογικό. Άρα θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, με την κατάθεση αυτού του Νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αναμένουμε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και κατατίθεται στη Βουλή, όπως πρέπει να γίνει. Κάποιος ο οποίος εντίμως θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποκαθιστά ισορροπίες, αποκαθιστά την κανονικότητα στο τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πόσες τηλεοπτικές άδειες θα έχουμε; Που προσανατολίζεσθε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπαίνει ένα όριο, το οποίο μένει και λίγο προς συζήτηση. Νομίζω ότι το αρχικό όριο θα είναι 5-8. Έχει γίνει μια συζήτηση.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πέντε έως οκτώ; Οκτώ είναι τώρα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι. Από εκεί και πέρα σας είπα ότι συζητείται και θα ανακοινωθεί αμέσως από τους αρμόδιους ο συγκεκριμένος αριθμός.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το λέω γιατί, ένας από τους βασικούς λόγους της φιλοσοφίας αυτού του νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον το έχω αντιληφθεί και το έχω πληροφορηθεί, είναι ότι δεν αντέχει το τηλεοπτικό τοπίο-αυτό το λένε και οι ίδιοι οι καναλάρχες- τόσες πολλές άδειες. Και ότι θέλετε να πάτε …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ : Το όριο μπαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι …
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ότι θέλετε να πάτε σε λιγότερες από πέντε άδειες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι μέσω και των προσφορών, θα αποτυπωθεί και το πόσο πραγματικά μπορεί να αντέξει η πραγματικότητα σήμερα. Ο νόμος οφείλει να βάλει όρια. Και αναλόγως, δεν απαιτείται να φτάσουμε στο ανώτατο όριο. Αναλόγως των προσφορών.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Περιμένετε να υπάρξει συναίνεση και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε αυτό το Νομοσχέδιο; Θα τα καλέσετε να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ : Αυτό το έχουμε ήδη κάνει. Έχουμε καλέσει …
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ο Πρωθυπουργός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός το έχει κάνει, από το βήμα της Βουλής, την προηγούμενη εβδομάδα…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λέω, αν θα υπάρξουν κάποιες συναντήσεις, κάποιες ειδικές συνεννοήσεις για το θέμα αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ : Ο,τι χρειάζεται να γίνει σε διάλογο, βεβαίως. Ο διάλογος είναι ανοικτός με όλα τα κόμματα, προκειμένου να υπάρξουν ευρείες συναινέσεις.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, πότε περιμένουμε ότι θα φθάσει σε ψηφοφορία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εφόσον έλθει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που αναμένεται σήμερα, θα κατατεθεί αμέσως το Νομοσχέδιο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Με ποια διαδικασία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ : Με την κανονική διαδικασία, περίπου των δύο εβδομάδων.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα το αργότερο μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας νομίζω, απ’ ότι καταλαβαίνω, θα έχει φτάσει στη Βουλή για ψηφοφορία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, κυρία Κυβερνητική Εκπρόσωπος ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία. Καλή εβδομάδα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια, γεια σας.