Στους ρυθμούς της τρόικα μπαίνει από Δευτέρα η κυβέρνηση καθώς βασικός στόχος της είναι η αξιολόγηση αλλά και η σκέψη για τη ρύθμιση του χρέους.
Οι συσκέψεις «κεκλεισμένων των θυρών» του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες αναμένεται να είναι πολλές, καθώς ο ίδιος θέλει να έχει άμεση γνώση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στα χαρτοφυλάκια – φωτιά.
Ακόμη, για την Τρίτη το πρωι προγραμματίζεται διευρυμένη συνεδρίαση στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν: ασφαλιστικό, ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Τις αμέσως επόμενες ώρες, άλλωστε, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών [Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαρόλι (EMS) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ)], οι αποφάσεις των οποίων θα κλειδώσουν τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων και «φυσικά» θα γίνει και «έλεγχος» των όσων ψηφίστηκαν. Αυτοί, πάντως, είναι που θα αποφασίσουν στην εκταμίευση ή όχι της επόμενης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα “μέτωπα” του πρώτου ελέγχου, αφορούν στα εξής:
Tράπεζες
Η ανακεφαλαιοποίησή τους και η ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια, πρέπει να έχουν διευθετηθεί το αργότερο ως τις αρχές του επόμενου μήνα. Πρόκειται για συγκοινωνούντα… δοχεία και αποτελούν το αναγκαίο βήμα για την τραπεζική χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ».
Ασφαλιστικό
Ίσως πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση και στην οποία οι δανειστές δίνουν και το μεγαλύτερο βάρος, καθώς θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ για φέτος και εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.
Εργασιακά: Στο επίκεντρο είναι και οι διαπραγματεύσεις για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία (ομαδικές απολύσεις)
Κλειστά επαγγέλματα – Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ
Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, φαρμακεία, κ.ά.)
Παράλληλα, την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Στις αποσκευές του θα έχει εκτός από την πολιτική στήριξη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρνει και ένα πλούσιο επενδυτικό “μενού”, καθώς το Παρίσι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.